In 2020 produceerden zuivelbedrijven in Duitsland naast 4,6 miljoen ton consumptiemelk ook 2,64 miljoen ton kaas, voornamelijk halfharde kaas en roomkaas. Met een totale consumptie per hoofd van de bevolking van 15 kilogram behoren deze twee groepen tot de meest populaire kaasproducten in Duitsland.
Ook de voorlopige cijfers van het Federaal Informatiecentrum Landbouw (BZL) voor de melkmarkt 2020 laten een voortzetting zien van de trends van de afgelopen jaren; minder boerderijen en minder melkkoeien produceerden meer melk. Het aandeel biologisch geproduceerde melk in de bezorgmelk is in 2020 met vier procent gestegen.
Voor het eerst minder dan vier miljoen koeien
Het aantal rundveehouderijen daalde met 4,3 procent tot circa 57.300 bedrijven, waar in totaal 3,92 miljoen dieren werden gehouden. Dit betekent dat het aantal melkkoeien in Duitsland voor het eerst sinds 1991 minder dan vier miljoen dieren bedroeg. De melkgift per koe daarentegen steeg weer en lag in 2020 circa 2,6 procent hoger dan in vorig jaar op 8.457 kilogram.
Productie en consumptie van melk
In totaal leverden boerderijen ongeveer 32,6 miljoen ton koemelk aan Duitse melkveebedrijven – 31,8 miljoen ton was afkomstig van binnenlandse bedrijven. Daarmee produceerden de melkveebedrijven onder meer ongeveer 4,6 miljoen ton consumptiemelk. De consumptie van consumptiemelk per hoofd van de bevolking is in 2020 nauwelijks veranderd ten opzichte van het jaar ervoor. Het bleef daardoor op een kleine 50 kilo per hoofd van de bevolking.
In totaal 25,4 kilo kaas per kop
De kaasproductie is in 2020 weer gestegen en kwam uit op 2,64 miljoen ton. Met een aandeel van ruim 30 procent in de totale kaasproductie blijven de verse kaas, halfharde en halfharde kaasgroepen tot de belangrijkste behoren.
In 2020 werd in totaal 25,4 kilo kaas per hoofd van de bevolking geconsumeerd. Inclusief per hoofd van de bevolking: 7,9 kg halfharde kaas, 7,1 kg roomkaas (inclusief kwark), 3,8 kg pastafilatakaas (bijv. Mozzarella), 2,4 kg zachte kaas, 2,1 kg harde kaas, 1,4 kg smeltkaas en bereidingen en 0,6 kg zure melk, gekookte en weikaas.