De uittreding van het VK uit de Europese Unie is lastig voor de Nederlandse zuivelexport, maar de logistieke en organisatorische problemen zijn tot nu toe te overzien. Het uitstel van de plicht gezondheidscertificaten te overhandigen – van 1 april naar 1 oktober – komt heel gelegen. “We hebben nu meer tijd om de Britse vereisten goed in te regelen”, zegt Tjitske Bolt van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).
Gevolgen Brexit voor zuivelexport
Natuurlijk heeft de Brexit nadelige gevolgen voor de zuivelexport naar de VK, zegt Bolt. “Het VK is sinds dit jaar een zogeheten derde land geworden en maakt geen onderdeel meer uit van de interne markt. Dat brengt veranderingen in de handelsrelatie met zich mee. Het betekent meer administratie, controles, mogelijke vertragingen aan de grens, noem maar op. Verreweg de meeste zuivelexporteurs zijn gelukkig gewend om te exporteren naar landen buiten de Europese Unie. Ze zijn dus op de hoogte van de regels die daarbij horen.”
Brancheorganisatie met 13 leden
De NZO is de brancheorganisatie van de zuivelverwerkers. De organisatie heeft 13 leden, het zijn ondernemingen die van rauwe melk zuivelproducten maken, zoals kaas, melkpoeder, boter. Tjitske Bolt is procesmanager internationale zaken bij de NZO en houdt zich daarom intensief bezig met de gevolgen van de Brexit voor de zuivelindustrie. De NZO werkt hierbij samen met de zuivelhandelaren, georganiseerd in Gemzu, en ZuivelNL, de ketenorganisatie van de zuivelsector, om de handel naar het VK zo optimaal te laten verlopen.
Brexit is een gegeven
De Brexit is een gegeven, zegt Bolt. “Wij hebben dit niet gewild en zouden het liefst willen dat het VK op zijn schreden terugkeert. Dat zal voorlopig niet gebeuren. Nu gaat het erom de zuivelexport in deze nieuwe situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.”
‘De zuivelexport verloopt tot nu toe redelijk goed. Het lijkt business as usual’
‘Nu de voorbereidingen laten verslappen is geen optie’
Tim Heddema, landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Londen, is net als NZO opgelucht dat 1 april 1 oktober is geworden als het gaat om Britse certificeringseisen bij de import van producten van dierlijke oorsprong. “Belangrijk is wel dat ook de Britse overheid de gewonnen tijd benut om te werken aan elektronische oplossingen die het hele handelsproces vereenvoudigen, de druk op de Britse autoriteiten verlagen en daardoor de kans op oponthoud verkleinen. We zijn daar samen met de NVWA al een tijdje over in gesprek met de autoriteiten hier in het VK. Die gesprekken zetten we met volle intensiteit voort. Voor je het weet is het 1 oktober. Nu de voorbereidingen laten verslappen is geen optie, noch voor de overheid, noch voor het agrobedrijfsleven.”
Bron: Agroberichten Buitenland