Ook in 2020 is het aantal DAW-projecten opnieuw gegroeid. Het totaal aantal projecten staat nu op bijna 500. In het DAW werken boeren en tuinders aan schoon en voldoende water en een betere bodem. Zij nemen vrijwillig maatregelen op hun eigen bedrijf of doen mee in een project om meer kennis op te doen.
Het jaarverslag van DAW laat zien welke stappen afgelopen jaar gezet zijn; welke initiatieven gestart zijn en licht de kansen en uitdagingen van projecten toe.
“Met het DAW laten we zien aan overheden en de samenleving dat we met elkaar aan één gezamenlijk doel kunnen werken”; stelt Tineke de Vries. Zij volgt Claude van Dongen op als bestuurder Bodem en Water bij LTO Nederland. “Goede water- en bodemmaatregelen bedenk je niet in één keer, die moet je uitproberen in de praktijk. Daarom zijn alle DAW-projecten zo belangrijk. Projecten waarin boeren en tuinders maatregelen kunnen uitvoeren die op hun bedrijf en in hun gebied passen en waarin ze kennis daarover kunnen uitwisselen.”
Landelijke uitrol BodemUP project
“In 2020 hebben weer veel boeren en tuinders maatregelen genomen die naast goed zijn voor water en bodem ook bijdragen aan een gezonde bedrijfsvoering” licht Tineke de Vries toe. “Het delen van succesvolle maatregelen en projecten kan anderen overtuigen om in actie te komen. Zo krijgt het succesvolle project BodemUP in Brabant nu een landelijke uitrol.” In het project heeft de deelnemer intensief contact met een adviseur, op zijn eigen erf. Dit maatwerk kost tijd maar betaalt zich uit.
Inzet agrariërs belangrijke succesfactor
“We waarderen de inzet van boeren en tuinders enorm”, zegt Sander Mager. Als bestuurder bij de Unie van Waterschappen is hij voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Open Teelten en Veehouderij (BOOT), die het DAW bestuurlijk begeleidt. “Ook gezien de vele andere vraagstukken waar de sector mee te maken heeft, zoals stikstof, biodiversiteit en droogte, dwingt het respect af welke inspanningen er al geleverd zijn. Met elkaar zijn we aan zet om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren. Het is belangrijk om elkaar te blijven stimuleren om maatregelen te nemen en successen te delen. We hebben iedereen nodig om de impact van het DAW nog verder te vergroten.”
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, kortweg DAW, is een initiatief van LTO Nederland, op uitnodiging van de Rijksoverheid. Zij werken hierin samen met de Unie van Waterschappen met als doel een bijdrage te leveren aan de wateropgaven in agrarische gebieden en het realiseren van een economisch sterke en duurzame landbouw. Om de knelpunten op het gebied van water op te lossen vindt er vanuit het DAW intensieve samenwerking plaats tussen de agrarische sector en de andere waterbeheerders, zoals de waterschappen, natuurorganisaties, provincies en drinkwaterbedrijven.
Bron: LTO Nederland