Op aangeven van Zembla berichten verschillende media vandaag over de inzet van LTO Nederland en andere partijen bij de klimaatakkoordonderhandelingen in 2018. De inzet van de agrarische sector bij de onderhandelingen was om de broeikasgasreductie. Anderen hadden een ander doel; krimp van de veestapel, ongeacht de consequenties voor het klimaat.
CO2 heeft geen paspoort. Emissies naar het buitenland verplaatsen is niet zinvol; de consumptie wordt er niet door beïnvloed en de uitstoot per kilo product is elders hoger. Krimp van de veestapel als botte, opgelegde maatregel slaat bovenal innovatie, vakmanschap en ondernemerschap dood. Het is beter boeren en tuinders de ruimte en middelen te bieden voor het verder verduurzamen. Het is daarom geen enkel geheim dat LTO Nederland zich verzet tegen krimp als doel.
Doelstelling al behaald
Bij de onderhandelingen over het klimaatakkoord heeft LTO samen met andere partijen investerings- en managementmaatregelen aangedragen die de taakstelling van 3,5 Mton CO2-eq extra reductie van de land- en tuinbouw voor 2030 ruimschoots waarmaken. Daarbij is ook gepleit om voor de periode tot 2050 gedegen onderzoek te doen naar nadere maatregelen. Tijdens de onderhandelingen in 2018 werd door sommigen voorgesteld om korte termijn onderzoek naar alleen krimp voor 2030 te doen. Daar waren wij tegen omdat het niet de juiste invulling van het door ons gevraagde gedegen onderzoek was. Bovendien waren de voorgestelde maatregelen voor het gewenste doel van de broeikasgasreductie tot 2030 al meer dan voldoende.
Uitzending Zembla
Schijntegenstellingen zorgen misschien voor spannende televisie. Het is de vraag of de uitdagingen waar we voor staan daarmee helderder worden, en het is ook de vraag of het boeren en tuinders en vooral de bredere maatschappij dichter bij oplossingen brengt.
De schriftelijke reactie van LTO Nederland op de uitzending van vanavond is hieronder te lezen.
Bron: LTO Nederland