Provincies moeten het vertrouwen van boeren in de overheid terugwinnen in de stikstofaanpak. Volgens LTO Noord voorzitter Dirk Bruins zijn de provincies, na de instemming met de stikstofwet door de Eerste Kamer, aan zet. Alleen als duizenden PAS-melders versneld worden gelegaliseerd kunnen zij innoveren en inzetten op een duurzame toekomst in het belang van ons allemaal.
Vergunningverlening
De LTO Noord-voorzitter daagt de provincies uit de vergunningverlening aan boeren versneld op orde te brengen zodat zij kunnen blijven innoveren en investeren. Bruins wil dat PAS-melders het liefst binnen één jaar een nieuwe vergunning krijgen. Ook wil Bruins dat boeren zonder vergunning ruimte krijgen om te investeren in emissiearme stalsystemen, die stikstofwinst opleveren. “De sector moet van het slot, in het belang van ons allemaal”. De LTO-voorman noemt het raar dat andere bedrijven met een veel soepeler vergunningsregiem te maken lijken te hebben en ook regelmatig niet over een passende vergunning beschikken. “Ons uitgangspunt is; gelijke monniken dan ook gelijke kappen. Investeer in de kennis en capaciteit van de vergunningsverlening bij de provincies. Belemmer het ondernemerschap van boeren niet langer, neem hun vragen serieus in het belang van ons allemaal!”
Bijplussen van natuur schrappen
LTO Noord wil een faire uitgangspositie voor boeren, die met een gebiedsgerichte aanpak stikstof te maken krijgen. Bruins; “We kunnen niet accepteren dat we appels met peren vergelijken en met cijfers en modellen blijven goochelen. Verschillende provincies hebben (onbewust) hectares natuur bijgeplust in het Aerius model, die moeten zo snel mogelijk worden geschrapt”. De LTO-voorman is positief over de houding van de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze Provincies hebben LTO Noord toegezegd, dat indien er sprake is van vervuiling, dit uit het model weg te nemen.
Boter bij de vis
De uitdagende doelstellingen van de stikstofwet kunnen alleen met voldoende draagvlak onder boeren worden gerealiseerd. Hun toekomstgericht ondernemerschap heeft zekerheden nodig voor de bedrijfsvoering op langere termijn. Dat kan door kavelruil, een grondbank, een groeifonds en eventueel door opkoop van grond, waarmee boeren vooruit kunnen en de lasten evenredig gedeeld zijn door de samenleving als geheel. Verstandig ruimtegebruik, beschikbaarheid van grond voor de agrarische sector en opgaven rondom energie, wonen en natuur vragen daarom.
Benut de kennis en organisatiekracht
LTO Noord wil met alle provincies afspraken maken over de gebiedsgerichte aanpak en de voorwaarden waaronder boeren daarin hun belangen kunnen inbrengen en bewaken. “Dit is een enorme complexe en omvangrijke opgave, die een jarenlange inzet zal vragen. Provincies sta achter de boer en tuinder, voor ons allemaal”. Volgens Bruins moeten de provincies investeren in de randvoorwaarden waaronder landbouw- en maatschappelijke organisaties hun rol in die gebiedsprocessen kunnen oppakken. “LTO Noord zal de eigen inspanningen verdubbelen om de belangen van boeren met kracht te kunnen ondersteunen”.
Bron: LTO Noord