In theorie kan bijna een derde van het Achterhoekse kunstmestgebruik worden vervangen door stikstof te herwinnen bij de regionale waterzuiveringen van het waterschap Rijn en IJsel (WRIJ) en de industriële verwerkingsinstallaties van Waterstromen. Of het ook in de praktijk kan is in de afgelopen maanden in de Achterhoek onderzocht.
Waterstromen voert het onderzoek uit in samenwerking met het Waterschap Rijn en IJssel, Nijhuis Industries en ook de stichting Biomassa. Het maakt deel uit van het regiodeal project Kringloop Landbouw. Het project is financieel ondersteund door het ministerie LNV, de provincie Gelderland en de regio Achterhoek.
Positieve uitkomst
Volgens de leider van het onderzoek, Richard Haarhuis van Waterstromen, is de uitkomst van het onderzoek met het strippen van stikstof positief. Het onderzoek wijst uit dat het technisch mogelijk is stikstof te herwinnen met een rendement van circa 70%. “We moeten nog wel narekenen of het ook financieel uit kan.” zegt Haarhuis,” Verder is het de vraag of ons procedé en product aan alle eisen en normen voldoet om het erkend te krijgen als meststof.”
Herwinnen van stikstof
De agrarische sector in de Achterhoek voert per jaar ongeveer 13.000 ton ammonium- en nitraat-stikstof aan via kunstmest. Bij de installaties van WRIJ en Waterstromen kan er volgens berekeningen tot circa 4000 ton stikstof teruggewonnen worden. Het proces voor het herwinnen van stikstof gaat uit van de productie van ammoniumsulfaat. Dit is een zwavelhoudende stikstof meststof die in het voorjaar in de regio gebruikt is bij het bemesten van grasland. Het kan daarvoor bijvoorbeeld worden toegepast bij het blenden van Groene Weide Meststof (GWM). GWM is al sinds 2018 in de Achterhoek geproduceerd door Groot Zevert Vergisting (GZV) te Beltrum. De basis daarvoor bestaat uit een stikstof-kalium vloeistof die met behulp van een speciale installatie, de Groene Mineralen Centrale, door GZV is herwonnen uit co-vergistte varkensmest.
Zwavelhoudend
Gras heeft in het voorjaar een behoorlijke behoefte aan zwavel, later in het groeiseizoen niet meer. Speciaal voor de bemesting van de eerste en ook de tweede snede grasland is de basis vloeistof van GZV tot GWM geblend met o.a. het zwavelhoudende ammoniumsulfaat. GMB te Zutphen levert nu vooral het ammoniumsulfaat. Dit bedrijf produceert het door het herwinnen van stikstof uit de lucht van de composteerinrichting.
Bron: Stichting Biomassa