De agrarische sector, het Rijk, provincie en aardbevingsgemeenten presenteren gezamenlijk een agroprogramma om boeren in het aardbevingsgebied vooruit te helpen en perspectief te bieden. Dit doen ze door gebruik te maken van consulenten en door financiële middelen bij elkaar te brengen.
Daarnaast is er een speciaal fonds opgericht. Op deze manier is in het aardbevingsgebied gewerkt aan integrale oplossingen voor schadeafhandeling, versterking en daarnaast ook aan een duurzame toekomst voor boeren.
Agroprogramma
De afgelopen maanden is er een plan van aanpak gemaakt. De stuurgroep Agroprogramma werkt aan een agrarische sector in het aardbevingsgebied die op de toekomst is voorbereid.
Mogelijkheden bedrijven
Consulenten gaan samen met boeren kijken naar de mogelijkheden voor hun bedrijf. Een consulent kan bijvoorbeeld helpen bij procedures in het schade- en versterkingsproces, begeleiding bij subsidieaanvragen en advies geven over integrale oplossingen. Zo kunnen boerenbedrijven werken aan een bedrijf dat toekomstbestendig en duurzaam is.
Schadeafhandeling
Het agroprogramma gaat uit van een ruimhartige en rechtvaardige schadeafhandeling en versterking, zodat boeren hun leven weer kunnen oppakken en alle energie kunnen steken in hun boerenbedrijf. Waar mogelijk wordt ook gekeken naar maatschappelijke vraagstukken, zoals het beperken van stikstof en de uitstoot van broeikasgassen, verduurzamen en de problematiek rond mestkelders.
Complexe problemen
De aardbevingen hebben vaak complexe gevolgen voor de boeren in het aardbevingsgebied. Deze sector verdient daarom specifieke aandacht. Er wordt begonnen met bedrijven waar de nood het hoogst is. Daarbij gaat het om 25 boeren waar naast schade en versterking ook andere complexe problemen spelen.
Bron: Provincie Groningen