In januari zijn de sorghum hybrides Vilomene en Voyenn toegelaten op de Nationale lijst voor landbouwgewassen. In het Cultuur en Gebruikswaarde Onderzoek (CGO) toonden beide hybrides aan over goede landbouwkundige eigenschappen te beschikken. Het zijn de eerste sorghum rassen van dit subtropische gewas die in Nederland op de Nationale lijst komen.
Het zijn rassen die passen in een ruwvoerrantsoen. Vilomene en Voyenn zijn in Nederland ontwikkeld door DSV zaden. ‘’Het kweekprogramma
in sorghum van DSV bestaat pas sinds 2012”, aldus kweker Nic Boerboom. “Het zijn de eerste rassen van een nieuwe generatie die aangepast zijn aan de klimaatomstandigheden in Noordwest-Europa.”
CGO resultaten 2020
In de tweejarige CGO proeven zijn de landbouwkundige eigenschappen en opbrengst bepaald. Nieuwe rassen worden hierin vergeleken met standaardrassen die al langer bekend zijn in Nederland.
Voyenn en Vilomene zijn vroeger in de afrijping dan de standaardrassen en scoren een hogere opbrengst. STH18130 en STH18131 zijn ook kweekproducten van DSV maar deze zijn in 2020 pas voor het eerst beproefd en hebben nog een extra jaar nodig voor toelating.
Voederwaarde en zetmeel
Aanvullend zijn een aantal rassen uit de CGO proef onderzocht op voederwaarde. Met name de zetmeelgehaltes van de nieuwe hybrides vallen op. Deze schuiven in de richting van de zetmeelgehaltes van snijmais.
Luuk Maas, forage quality manager bij DSV licht toe: ‘’De nieuwe hybrides laten een hoger zetmeel gehalte en een betere verteerbaarheid zien dan een gangbaar ras als Nutri Honey. Het laatste ras laat dan wel weer een hogere structuurwaarde zien wat in sommige rantsoenen van melkvee of melkgeiten welkom is.”
Vanaf 2022 in praktijk
De zaadproductie van de nieuwe hybrides is opgestart maar ze zijn dit voorjaar nog niet beschikbaar om in de praktijk te zaaien. ‘’Vanaf voorjaar 2022 verwachten we Voyenn en Vilomene te kunnen inzetten in Nederland’’ aldus Jos Deckers, sales director van DSV zaden.
‘’Maar ook voor dit voorjaar hebben we sorghum hybrides beschikbaar die goed zijn in ‘’voederwaarde’’ of ‘’structuur en opbrengst”. Sorghum is een ruwvoergewas dat efficiënt met water en nutriënten om gaat. Bovendien verruimt sorghum de vruchtwisseling. “Ik zie sorghum als een toekomstbestendig ruwvoer voor Noordwest-Europa. De eerste toelating in Nederland van een nieuwe generatie sorghum is hierin een belangrijke stap voorwaarts.”
Bron: DSV Zaden