Het college van Burgemeesters en Wethouders in de gemeente Noordoost-Friesland wil via een intentieverklaring de Agenda voor het Waddengebied 2050 ondertekenen. Tientallen boeren protesteerden afgelopen maandagochtend in Dokkum tegen de Waddenagenda 2050. Als de Waddenagenda wordt uitgevoerd, heeft dat volgens de boeren grote gevolgen voor de landbouw.
Waddenagenda 2050
In de Waddenagenda 2050 zijn maatregelen beschreven die de komende jaren nodig zijn om het Waddengebied te beschermen. In de maatregelen is er gekeken naar ten eerste klimaatverandering ten tweede energietransitie en ten derde recreatie op het Wad. Een aantal van deze maatregelingen zal te maken hebben met het creëren van zoetzout-overgangen en het onderwater zetten van buitendijkse landerijen.
Verzilting van de bodem
Boeren zijn bang dat bij het uitvoeren van de Waddenagenda hun land gaat verzilten. Bij verzilting van de bodem word het land van de boeren dan ook onbruikbaar. ‘De plannen in de ‘Waddenagenda’ zullen leiden tot verzilting doordat de huidige buffer, de buitendijkse landen, wordt opgeheven’, schrijft het Samenwerkingsverband Landbouw Kustgebied. ‘Dat gaat ten koste van de voorraad zoet water. Als er één ding zeker is om de voedselzekerheid te waarborgen, is het dat we zuinig moeten zijn op zoet water.
Extra natuur
Niet alleen verzilting van de bodem ziet de boer als een bedreiging maar ook de extra natuur. De voornemens van het College om het N2000 gebieden uit te breiden tot aan de binnendijk brengt risico’s voor boerenbedrijven die daar gevestigd zijn. De boeren kunnen dan ook hun herroepelijke natuurvergunning verliezen. Zij vinden dan ook dat er meer onderzoek verricht moet worden voorafgaand de goedkeuring van de Waddenagenda.
Motie
Eind vorige week heeft de gemeenteraad van Noordoost-Friesland een motie ingediend. De motie riep het College van burgemeesters en wethouders op om de intentieverklaring niet te ondertekenen. Aan deze motie is geen gehoor gegeven. Dit is dan ook de reden waarom boeren met trekkers zich verzamelen bij het gemeentehuis in Dokkum. De boeren hebben daarbij ook een petitie aangeboden tegen het ondertekenen van de Waddenagenda. De burgemeester, Johannes Krammer, heeft de boeren toegesproken en heeft dan ook de petitie in ontvangst genomen.
Bron: Veldpost, Omrop Fryslân & Leeuwarder Courant