In de afgelopen weken hebben meerdere schapenhouders contact opgenomen met de Veekijker over de geboorte van lammeren met aangeboren afwijkingen. De lammeren waren in de meeste gevallen ook na een normale drachtlengte geboren. Bij de dieren is het Schmallenbergvirus aangetoond.
Kromme poten, draainekken en bochels
De afwijkingen die werden gezien; waren onder andere kromme poten, draainekken en bochels in de rug. Deze afwijkingen kunnen hun oorsprong in verschillende oorzaken hebben. De afwijkingen ontstaan in de periode van de dracht wanneer het neuromusculaire apparaat zich ontwikkelt, ongeveer tussen dag 25 en 60. Op advies van de Veekijker zijn de lammeren daarom ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Naast genoemde afwijkingen kwamen afwijkingen aan het zenuwstelsel voor en is het schmallenbergvirus (SBV) aangetoond.
Ook één geval van SBV bij kalveren
Recent heeft de Veekijker Rund melding gemaakt van meerdere kalveren met aangeboren afwijkingen en in één geval is het SBV ook aangetoond.
Wat is het Schmallenbergvirus?
Het Schmallenbergvirus werd eind 2011 voor het eerst gevonden bij schapen, geiten en runderen. Dit virus zorgde voor misvormde kalveren en lammeren van schapen en geiten. Het virus is voor het eerst gevonden in november 2011 in Duitsland bij koeien die last hadden van diarree.
Het virus wordt overgebracht door vectoren, met name knutten. Knutten zijn gemakkelijk te infecteren en zorgden in 2011 voor een zeer snelle verspreiding van het virus over Nederland en Noordwest-Europa. Mensen hoeven niet bang te zijn voor het Schmallenbergvirus; het is niet besmettelijk voor mensen. De virusgroep orthobunya, waartoe het Schmallenbergvirus behoort, veroorzaken geen zoönosen.
Pathologisch onderzoek
Omdat er meerdere oorzaken zijn voor de beschreven aangeboren afwijkingen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Dit kan door middel van pathologisch onderzoek. U kunt kadavers (in geval van abortus/ doodgeboorte: vrucht en nageboorte) voor pathologisch onderzoek bij GD aanbieden bij de Ophaaldienst (0900-2020012).
Bron: GD