Koeien worden steeds ouder en produceren steeds meer melk. Kortom, de productieve levensduur van koeien stijgt. Dat is een positief gegeven. Want zo ligt de leeftijd van de koe bij afvoer steeds dichter bij de optimale levensduur van koeien; Welke 10 tot 11 jaar is volgens Willem van Laarhoven.
Hoe dat komt, is afhankelijk van een combinatie van factoren. Die factoren worden duidelijk in het op KOErs event van 10 november aanstaande
Optimale leefomstandigheden
Tegenwoordig worden sterkere koeien gefokt met een betere weerstand, het rantsoen is beter uitgebalanceerd en de leefomstandigheden worden steeds optimaler gemaakt.. Maar een veehouder kan in samenwerking met de dierenarts; nóg meer doen om de levensduur van koeien zo dicht mogelijk bij het optimum te krijgen.
Op KOErs
Tijdens op KOErs op 10 november van 13.00 tot 15.00 uur komen de ervaringen van diverse veehouders aan bod die hier succesvol in zijn. Wat is hun geheim om de koeien gezond oud te laten worden? Ingrid van Dixhoorn, onderzoeker dierenwelzijn en gezondheid bij Wageningen Livestock Research, vertelt tijdens het event over haar onderzoek dat betrekking heeft op dit thema. Willem van Laarhoven, eigenaar van Valacon; geeft aan hoe de zogeheten KBL-aanpak ‘Koe, Bedrijf, Leefomgeving’ van invloed is op het verhogen van de levensduur.
Zelf aan de slag
In het eerste deel van het event komen de sprekers aan bod. In het tweede deel kunnen de deelnemers hun visie op innovaties geven en eigen ideeën delen. Ideeën worden plenair gedeeld. VKON gaat met de ideeën aan de slag om te zien of ze kunnen worden toegepast in de stal; middels praktijkonderzoek
Bij op KOErs aanwezig zijn?
Geïnteresseerden die mee willen doen aan het evenement kunnen tot maandag 9 november een ticket kopen Dat kan via de website van VKON, www.vion.nl/op-koers. Een ticket geeft toegang tot het twee uur durende evenement waar inzichten en adviezen gediend worden over hoe de levensduur van de veestapel verlengd kan worden. Dierenartsen kunnen tevens twee accreditatiepunten en door bij het evenement aanwezig te zijn.
Bron: VKON