De Veekijker heeft de afgelopen weken meerdere vragen gehad over fotosensibiliteit, niet alleen bij schapen maar ook bij runderen. Bij runderen lopen de klinische beelden uiteen van een schilferige neus, tot gezwollen lichaamsdelen, geschilferde huiddelen, korsten op neus en spenen of perkamentachtige witte huid. Dergelijke klachten komen vaker voor in de herfst bij dieren die weiden tijdens zacht najaarsweer.
Fotosensibiliteit
Fotosensibiliteit is een overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaakt door een stof die via de bloedbaan in de huid terecht is gekomen en daar onder invloed van zonlicht leidt tot beschadiging van de huid. De oorzaak kan van verschillende dingen komen. De meest voorkomende oorzaak is het in circulatie komen van fytoporfirine. Deze stof is in de pens gevormd uit chlorofyl of bladgroen. Normaalgesproken is fytoporfyrine in de lever omgezet en uitgescheiden met de gal maar bij een leverfunctiestoornis vindt deze uitscheiding niet of verminderd plaats en komt fytoporfyrine in circulatie. Omdat leverschade de oorzaak is heet deze vorm hepatogene fotosensibiliteit.
Leverschade
Een van de oorzaken van leverschade is het mycotoxine sporidesmin, gevormd door de schimmel Pithomyces chartarum. Dit mycotoxine is levertoxisch. Onderzoek op leverenzymen, in het bijzonder gamma-GT, kan meer inzicht of sprake is van een leverprobleem.
Advies
Het advies is om dieren met fotosensibiliteit op te stallen, indien nodig pijnstillers te geven en een goede kwaliteit voer. Preventief kunnen de dieren worden bijgevoerd om de grasopname te verlagen.
Bluetongue
Sommige van bovengenoemde symptomen kunnen doen denken aan bluetongue; een echte bluetongueverdenking moet worden gemeld bij de NVWA.
Bron: Royal GD