Elke maand belichten we de ontwikkelingen op de markt voor grondstoffen die op korte of langere tijd van grote dan wel minder grote invloed zijn op krachtvoer en bijproducten op het melkveebedrijf. Deze keer gaat het over de zware augustus storm die in de VS mais en soja heeft vernietigd, de middelmatige graanoogst in Europa en China’s strategisch belang aangaande de beschikbaarheid van voedsel.
Dat de opbrengstverwachting tijdens een groeiseizoen plotseling kan veranderen blijkt in de VS in augustus. Op 12 augustus jl. bracht het Amerikaanse ministerie van Landbouw een zeer optimistische schatting voor de oogst van mais, sojabonen en tarwe. Volgens die maandelijkse update stevent de VS af op recordopbrengsten. De cijfers waren gebaseerd op stand van de gewassen op 1 augustus. Echter, juist op 10/11 augustus, een dag voor publicatie, trok een gigantisch stormgebied, slagregen en hagel over een groot en belangrijk akkerbouwgebied in het midden van noordelijk Texas, Kansas, Iowa, Illinois naar Michigan. Over een afstand van ruim 1.200 km met windsnelheden rond 100 tot 150 km/uur in combinatie met neerslag en enkele tornado’s, zorgden in korte tijd voor aanzienlijke schade. De eerste schattingen lopen uiteen van 5-10 miljoen ton mais en 2-4 miljoen ton sojabonen.
Iowa zwaar getroffen
Met name de staat Iowa werd extreem zwaar getroffen met schade aan 5 miljoen hectare sojabonen en mais. 43 procent van de gewassen is getroffen en planten zijn tegen de grond geslagen. De totale schade voor de graanindustrie wordt nu al geschat op 4 miljard dollar. Graansilo’s en duizenden andere woningen en gebouwen die in het 100 km brede pad van de storm lagen, zijn verwoest of beschadigd. Meer dan 300.000 mensen zaten zonder stroom. Iowa is een van de meest producerende agrarische staten in het midden van de VS, met grote productie van granen, varkens en vleesrunderen. De jaarlijkse uitvoer bedraagt 15 miljard dollar.
Uiteraard kan in de VS momenteel niets los worden gezien van de komende presidentsverkiezing, en juist voor Trump is de agrarische achterban essentieel. Hij heeft dan ook direct 45 miljoen dollar beschikbaar gesteld. Echter, dit is slechts een fractie van de totale schade.
Positieve verwachtingen
En dat terwijl de vooruitzichten voor de totale VS in de maand augustus net naar recordhoeveelheid waren bijgesteld. Maar liefst 381 miljoen ton mais werd verwacht, 45 miljoen ton meer dan vorig jaar. Bij sojabonen stond eveneens een record van 120 miljoen ton in de prognose, terwijl dat het vorig jaar nog bleef steken op 97 miljoen ton. Overigens zal wat dat betreft zal de opbrengst dit jaar nog steeds fors boven het vorig seizoen uitkomen. Wereldwijd zal de opbrengst sojabonen dit seizoen naar verwachting nog steeds op zeer hoog niveau uitkomen van ongeveer 360 miljoen ton. Het verlies van 2-4 miljoen ton in de VS zal daar op korte termijn een prijsverhogend effect hebben op de beurzen, maar uiteindelijk is de beschikbaarheid wereldwijd ruim voldoende. Wat dat betreft zal de invloed van de verwachte toename van verwerking in China meer invloed kunnen hebben.
Tarwe-productie
De tarwe-productie in de VS zal dit jaar naar schatting iets lager eindigen, rond 33 miljoen ton wintertarwe, tegenover 35 miljoen ton het afgelopen jaar. Maar in de augustus-rapportage van het ministerie van Landbouw was de verwachting rond de tarweproductie wereldwijd hoger dan de handel had verwacht en dat leidde tot druk op de termijnbeurs. De storm heeft aan de tarwe niet veel opbrengstschade gebracht, maar in de dagen erna liftte de koers mee op de andere producten.
Impact op soja
Uiteraard reageerden de termijnbeurzen op de te verwachten opbrengstdaling door de stormschade. Juist in de voorafgaande weken ging de prijstrend gestaag naar beneden en rond 10 augustus waren prijzen van tarwe, sojabonen en mais naar een laagtepunt gedaald. Onmiddelijk nadat de impact van de storm duidelijk werd, liepen de handelsprijzen gestaag op met 6-10 procent. Het duidelijkst is de impact te zien bij sojabonen. We zullen moeten afwachten tot de september-rapportage van het Amerikaanse ministerie van Landbouw hoe de verdere impact zal zijn. In ieder geval is dus al een deel van de schade door de handel ingecalculeerd.
Dure euro
Voor de handel met Europa is uiteraard de zeer sterk gestegen koers van de euro een belangrijke factor. Op 18 augustus werd het hoogste niveau sinds mei 2018 bereikt en was de euro/dollarkoers 1,19. Dat betekent dat de import van sojabonen of mais ongeveer 10 procent goedkoper is dan een half jaar geleden. De keerzijde is uiteraard dat de export van agrarische producten vanuit de EU moeilijker kan concurreren. Hierdoor kunnen ook tegelijkertijd de koersen van grondstoffen op de beurs in Chicago oplopen, terwijl dat in Europa zelfs daalt.
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf. Het hele artikel lezen, of soortgelijke artikelen thuis op de mat?
Tekst: Lourens Gengler