De prijsindex af boerderij is in weer uitgekomen onder het gemiddelde prijsniveau van de afgelopen drie jaar. De producentenprijzenindex van zuivel is in maart op 117 punten uitgekomen, een stijging van 1% ten opzichte van mei.
De consumentenprijsindex van zuivel staat in juni en juli nog steeds op grote hoogte met 113 punten (2015 =100). De prijzen van de verschillende zuivelproducten (verse halfvolle en magere melk, houdbare melk, yoghurt, en kaas en kwark) zijn nauwelijks veranderd.
Prijzen zuivelindustrie en af boerderij
De prijsindex af boerderij staat in juli 2020 op 96 punten, een gelijk niveau ten opzichte van mei, maar de prijsindex daalde in juni met bijna 2 punten om in juli weer te herstellen met 2 punten. Die 96 punten is 12% onder het niveau van december vorig jaar. Prijsdalingen in het voorjaar volgen een normaal seizoenspatroon met hoger aanbod richting de zomer, maar het huidig niveau van de prijsindex af boerderij ligt 4 punten (4%) onder het gemiddelde prijsniveau van vorig jaar en ook lager dan in de jaren 2017 en 2018.
De producentenprijs index voor zuivel (PPI) is in juli 2020 uitgekomen op circa 117 punten, 1 punt hoger dan in mei (een stijging van 1%) en maar 1 punt lager dan de recordhoogte van maart. De producentenprijs index ligt bijna 8 punten (7%) boven het gemiddelde van 2019.
Consumentenprijzen
De consumentenprijsindex (CPI) van zuivel is in juni en juli op de grote hoogte gebleven van 113 punten (2015=100). Al vanaf maart 2019 al is de consumentenprijs relatief stabiel tussen 111 en 113 punten. Ook de prijzen van de verschillende zuivelproducten (houdbare melk, verse halfvolle en magere melk, yoghurt en kaas en kwark) veranderden in de afgelopen twee maanden nauwelijks.
Invloed coronacrisis op zuivelprijs
De importerende landen als China zijn sinds de uitbraak van het coronavirus minder zuivel gaan kopen. De exporterende landen als Nederland krijgen hierdoor te maken met overschotten van zuivelgrondstoffen, waardoor melkprijzen naar verwachting verder gaan dalen. In Nederland is eind maart de afzet van zuivel naar de foodservicesector bijna stil gevallen. Tegelijkertijd is er een hogere afzet via de retail. Inmiddels hebben sommige landen een aantal beperkende maatregelen teruggedraaid, maar de marktsituatie van vóór de coronacrisis is vooralsnog niet teruggekeerd.
Prijsvorming
In de zomermaanden is er een groter aanbod van melk dan in de wintermaanden. Met toeslagen en heffingen worden boeren aangemoedigd om meer in de winter te leveren. De prijs die de melkveehouder ontvangt, bestaat uit een aantal componenten. In het geval van FrieslandCampina is het een garantieprijs, de jaarlijkse prestatietoeslag en de uitgifte van ledenobligaties-vast. Melkveehouders die niet aangesloten zijn bij een coöperatie, leveren melk op basis van contracten met de particuliere zuivelindustrie. Zuivelondernemingen en supermarkten spreken in bilaterale contractonderhandelingen de voorwaarden en de prijs van leveringen af, onder eigen merk of het huismerk.
In 2018 waren er in Nederland ongeveer 17 duizend bedrijven met melk- en kalfkoeien, die gezamenlijk bijna 14 miljard kg melk afleveren aan de zuivelindustrie; een relatief klein deel wordt achtergehouden op boerderijen en daar verwerkt. De omvang van de productie is tot april 2015 beperkt geweest door de quotering in het kader van het EU-zuivelbeleid. Per 1 april 2015 zijn de quota komen te vervallen. De prijsondersteuning vanuit het Europees landbouwbeleid is al eerder grotendeels vervangen door directe betalingen.
Bron: Agrimatie