Ruim een half jaar na de introductie kent het Claw Clean System veel enthousiaste gebruikers en niet alleen in Nederland. Op het bedrijf van de familie Wender in het Duitse Saarland wordt CCS nu een half jaar ingezet en daar willen niet meer zonder.
Marion Wender is melkveehoudster in hart en nieren en is op het bedrijf verantwoordelijk voor de 300 melkkoeien. ‘De productie is op dit moment ongeveer 34 kg per dag en dat vinden we met deze temperaturen voldoende’, begint Marion doelend op de extreme temperaturen waar we deze zomer mee te kampen hadden. Het welzijn van de koeien gaat haar aan het hart. ‘We weten dat de koeien last hebben van Mortellaro en elke keer als we iets zien behandelen we ze’. Rundveespecialist Benno Back attendeerde haar op het nieuwe Claw Clean System. In maart werd het systeem op het bedrijf gedemonstreerd en sindsdien wordt het systeem met vaste regelmaat ingezet.
Geen kruisbesmetting mogelijk
‘We zijn gestart met wekelijks en nu behandelen we ze iedere twee weken’, legt Marion uit. Het is met name de eenvoud van het systeem wat haar erg aanspreekt. ‘De cleaner heeft geen vervelende slangen of kabels die vies worden en is heel gemakkelijk en snel te hanteren. De nabehandeling met de spray is daarna ook zo gebeurd. Elk dier wat behandeld wordt, krijgt altijd een schone oplossing op de klauwen. Overdracht van Mortellaro is dus niet mogelijk’, wordt door haar als groot plusplunt van het Claw Clean System gezien. ‘We willen het niet meer missen’, besluit de tevreden veehoudster.
Veel aangenamer en zonder stress
Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens melken Herman en Frauke Wesselink 100 melkkoeien. ‘Sinds de inzet van CCS zien we minder klauwproblemen en genezen de aangetaste klauwen veel beter’, zijn de eerste ervaringen.
Frauke en haar vader Hermann zijn zeer actief in de fokkerij en al veel dieren afkomstig van hun bedrijf in het Duitse Saar zijn via de veiling van eigenaar veranderd. Met een dagproductie van ongeveer 35 kg melk, ligt de gemiddelde jaarproductie op zo’n 11.000 kg melk. ‘Het CCS systeem is veel comfortabeler voor de koeien en minder stressvol dan een voetbad. Ze lopen minder risico op letsel en de dieren kunnen heel gericht behandeld worden’, aldus Frauke. De behandeling wordt door twee personen uitgevoerd en neemt ongeveer een uur in beslag. ‘Helaas kunnen we niet alle koeien in één keer aan het voerhek vastzetten, dus dat kost wat extra tijd’, geeft Hermann aan.
Routine
‘De koeien zijn er heel rustig onder, ze herkennen het geluid en het gevoel aan de klauwen. We behandelen ze iedere 10 tot 14 dagen, dus het wordt ook een routine voor de koeien’, gaat Frauke verder. Rundveespecialist Maarten Kraesgenberg heeft in maart het systeem op het bedrijf geïntroduceerd en de behandeling gedemonstreerd. Daarna hebben vader en dochter het van hem overgenomen. ‘Het resultaat is echt heel goed. Koeien die klauwproblemen hadden, bewegen nu veel beter dan voorheen’, concludeert Hermann. ‘Het is eenvoudig te hanteren, het werkt makkelijk en de koeien hebben geen stress of irritatie tijdens de toepassing’, vult Frauke hem aan.