De voedselprijzenmonitor volgt de prijsontwikkelingen op drie niveaus in de voedselketen. Iedere maand wordt de monitor cijfermatig bijgewerkt en om de maand inhoudelijk toegelicht. De monitor is deze keer geactualiseerd met de rundvleesprijs van juni 2020. Halverwege september is de update gepland met de verklaring van de voedselprijzen tot en met juli 2020.
De consumentenprijsindex van rundvlees kwam in mei 2020 uit op een relatief hoog niveau van 113 punten (2015=100), 1% hoger dan in maart. De rundvleesprijs van de verwerkende industrie is in april en mei juist gezakt naar 99 punten, een daling van 8%. De prijsindex af boerderij is in mei 2020 met 88 punten op het laagste niveau sinds eind 2016. De marktverstoringen in binnen- en buitenland als gevolg van de coronapandemie zijn zichtbaar in deze prijsdalingen.
Prijsontwikkeling rundvleesprijs
De consumentenprijsindex (CPI) kwam in april 2020 uit op een recordhoogte van 114 punten (2015=100), een recordhoogte. In mei heeft er een kleine daling van 1 punt plaatsgevonden na een stijging van 2 punten in april, een stijging van 1% over deze laatste twee maanden. De consumentenprijzen voor rundvlees zijn in de eerste vijf maanden 3% hoger dan in de dezelfde periode in 2019. In de periode 2013-2017 schommelde de prijsindex rond de 100 punten. Sinds 2018 is de consumentenprijs van rundvlees gestaag opgelopen.
De prijsindex van slachterijen en uitsnijderijen (PPI) is in mei op 99 punten uitgekomen, een daling van 5 punten of 8% ten opzichte van twee maanden geleden en een daling van 10 punten sinds januari 2020. De index van mei zit op het laagste niveau sinds eind 2016. De PPI ligt in de eerste vijf maanden van 2020 nog wel gemiddeld 1% hoger dan het jaar ervoor. De prijsindex af boerderij is in mei geëindigd op 88 punten. Dat is 14 punten (24%) lager dan twee maanden geleden en 13 punten lager dan in januari 2020.
Af boerderij index
De index van af boerderij prijzen ligt op het laagste niveau sinds begin 2017. De prijsdaling gaat tegen een normaal seizoenspatroon in. In het voorjaar is het aanbod melkkoeien doorgaans wat krapper dan later in het jaar; als uitgemolken koeien geslacht worden. De eerste vijf maanden van 2020 zijn de af boerderij prijzen gemiddeld 8% lager dan in dezelfde periode van 2019. In de eerste vijf maanden van 2020 werd 4% meer geslacht dan in dezelfde periode in het jaar ervoor.
Het Nederlandse rundvlees komt van de melkveehouderij en van de vleesstierhouderij. De circa 26.000 bedrijven met rundvee houden in totaal 4,9 miljoen stuks rundvee, waarvan in totaal 2,9 miljoen stuks jongvee en koeien voor de melkveehouderij. Ten opzichte van de melkveehouderij is de stierenhouderij een bescheiden tak van de landbouw.
Bron: Agrimatie