De feloranje Flingk wordt zonder problemen voor de shovel van melkveebedrijf Van Gosliga uit Schettens geklikt. De familie won de instrooier tijdens de beursactie bij de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg. “Hadden we met de shovel over de rooster gekund, dan was dit de perfecte machine geweest.”
De diepstrooiselboxen in de stal lenen zich in principe uitstekend voor deze machine, constateert Niels van den Berselaar van Flingk Machinebouw. Ook de omvang van het melkveebedrijf, is ideaal. Melkveebedrijf Van Gosliga – bestaande uit Alice en Freerk van Gosliga en zwager Jan – houden aan de boorden van de Elfstedenroute zo’n 350 melkkoeien en een kleine tweehonderd stuks jongvee. “Hadden we vijf jaar geleden deze instrooier, dan hadden we misschien wel andere keuzes gemaakt”, vertelt Alice van Gosliga.
ZX750 levert capaciteit
“Ieder bedrijf is anders”, erkent Niels van den Berselaar. De ZX750 is geschikt voor het instrooien van zaagsel, dikke fractie of gehakseld materiaal. De machine lost links en rechts. Met een inhoud van 750 liter levert de machine in principe de capaciteit, die voor melkveebedrijf Van Gosliga van toepassing kan zijn. “Met één of twee keer per dag kun je een paar honderd boxen instrooien.”
“Wij staan voor degelijk gebouwde machines, met Hardox-slijtdelen. De rollen voor het transport van het product zijn gevulkaniseerd en voorzien van rubber voor grip en een geruisloze verwerking. Bij alle motoren is een flexibele koppeling om radiale krachten op te vangen en strooisel goed te verwerken.”
RMV is familieuitje
De familie Van Gosliga won de Flingk-instrooier bij de beursactie, die de machinebouwer samen met vakblad Melkveebedrijf op de RMV-beurs had. “Hardenberg is voor ons altijd een uitje. We zijn al jaren lid van het vakblad, dus hebben we ook de bon ingevuld. We winnen nooit wat. Nu dus wel”, lacht Alice van Gosliga.
Freerk, Alice en Jan van Gosliga zijn met z’n drieën verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het melkveebedrijf. Daar is een goede taakverdeling afgesproken. Alice van Gosliga is verantwoordelijk voor de complete administratie en de fokkerij, maar ook de zieke koeien zijn haar pakkie-an. Inmiddels draaien ook de kinderen Pieteke, Tryntsje en Tjipke volop mee en ook ‘pake’ Tjipke steekt zijn handen met regelmaat uit de mouwen. “Recentelijk zijn we van maatschap overgegaan in vof.” De melkveehouderij heeft honderddertig hectare land, waarvan dertien met een uitgestelde maaidatum. “Met het oog op de vogels.”
Machines maar ook veel handwerk
Het bedrijf heeft zich sinds 1999 behoorlijk doorontwikkeld. “Na het fosfaat gebeuren hebben we wat minder jongvee aangehouden, om meer koeien te kunnen houden. Dat beviel slecht. Langzaam maar zeker willen we het jongvee weer wat meer aanhouden, zodat er wel wat aanwas komt.” Vijf jaar geleden bouwde de familie een nieuwe stal. Een driewielige instrooier schuift de roosters schoon, waarna de boxen worden ingestrooid. “Ondanks dat er veel machines zijn, is er toch ook veel handwerk”, constateert Alice van Gosliga.
De roosters maken het niet mogelijk om met de shovel over te rijden. Dat maakt het gebruik van de Flingk niet mogelijk. “Het apparaat ziet er degelijk uit. Dat is wel jammer. Dan win je eens iets…”
Uiteindelijk heeft de familie Van Gosliga een goede bestemming voor de Flingk-instrooier gevonden. Die draait nu namelijk bij een bevriende melkveehouder.
Tekst en foto’s: Martin de Vries
Meer informatie over de producten van Flingk:
www.flingk.nl
Tel: +31(0)85-068 56 13