De daling van het aantal melkveebedrijven in Nederland blijft doorzetten. De komende tien jaar zal het aantal melkveebedrijven met een derde afnemen, van 15.000 naar zo’n 10.000. Dat voorspelt de zuivelcoöperatie FrieslandCampina.
10% minder melkkoeien
Echter zal het aantal melkkoeien minder hard dalen. Naar verwachting blijft er van de huidige melkveestapel 90% over. De dalingen worden veroorzaakt door vergrijzing, weinig toekomstperspectief, hoge investeringen en het lage inkomen. Tegelijkertijd is er een gebrek aan opvolgers: het is niet meer zo aannemelijk dat de zoon van een melkveehouder het bedrijf overneemt.
Coöperatiebestuursvoorzitter Frans Keurentjes benadrukt aan Het Financieele Dagblad dat deze voorspellingen gebaseerd zijn op de huidige ontwikkelingen, niet op politieke of sociaal wenselijke uitingen. De cijfers zijn berekend op de huidige situatie, waarin jaarlijks zo’n 2 tot 3 procent van de melkveehouders stopt met zijn bedrijf.
Melkproductie blijft gelijk
Ondanks de dalingen in het aantal bedrijven en melkkoeien, verwacht FrieslandCampina dat de melkproductie op peil blijft. Verwachtingen zijn dat er in de toekomst grotere bedrijven met meer melkkoeien en een schaalgrootte te zien zijn.
Deze voorspellingen gaan niet goed samen met ambities van politici en milieugroepen. In een gesprek met Het Financieele Dagblad vertelt Keurentjes dat er daarom in de toekomst ook meer geïnvesteerd moeten worden in technologische oplossingen voor de uitstoot van stikstof en broeikasgassen. ‘’Geen intensivering, maar een betere allocatie’’ zo stelt hij.
Investeren in een duurzame en uitstootvrije melkproductie
Volgens FrieslandCampina-topman Hein Schumacher moet het door middel van investeringen in bijvoorbeeld voerefficiëntie, stalaanpassingen en duurzame energiebronnen, mogelijk zijn om de stikstofuitstoot in de toekomst naar nul te brengen.
„Cruciaal is dat de overheid robuuste, toekomstbestendige doelen voor de lange termijn stelt. Dat zorgt voor de stabiliteit om te investeren.” – Hein Schumacher aan het Financieele Dagblad
Verbond tussen overheid, academici en agrariërs
De heren van FrieslandCampina zijn niet erg enthousiast over de polarisatie rondom boeren het afgelopen jaar. Keurentjes geeft in een gesprek met Het Financieele Dagblad aan dat hij het niet eens is met de blokkades, maar liever een goed gesprek ziet. Schumacher vult aan: „Nederland werd van oudsher bewonderd in de wereld om de gouden driehoek van overheid, academici en bedrijfsleven. Die drie moeten weer met elkaar gaan samenwerken.”
Bron: Het Financieele Dagblad