Uierontsteking verdwijnt sneller en de schade blijft beperkt wanneer een koe een ontstekingsremmer krijgt toegediend.
Dat was één van de resultaten uit het onderzoek1 van Ynte Hein Schukken voor de Amerikaanse Cornell Universiteit. Hij onderzocht een behandelmethode waarbij zowel antibiotica als een ontstekingsremmer bij koeien met mastitis werd ingezet. „Een combinatiebehandeling liet de beste resultaten zien bij het verminderen van zwelling in de uier. Bovendien herstelt de koe sneller.”
Besparen
Schade door een uierontsteking kost tijd, geld en de aandoening is vervelend voor de koe. Naast het bestrijden van de bacterie die uierontsteking veroorzaakt is het dus belangrijk om de koe te ondersteunen in haar herstel. Wanneer haar lichamelijke reactie op de ontsteking wordt gestopt, zal ze zich sneller beter gaat voelen, eerder vreten, meer bewegen en dus vlotter ‘de oude zijn’.
Een effectieve tijdige behandeling resulteert in: minder extra werk, minder ergernis en minder financiële consequenties. Het blijkt dat koeien behandeld met een ontstekingsremmer meer droge stof opnemen en meer melk geven, dan dieren behandeld met slechts antibiotica.2
Wilt u meer weten over het behandelen van uierontsteking op uw bedrijf of welke methodes er zijn om pijn te bestrijden? Vraag dan uw dierenarts om meer informatie of kijk op onderstaande websites.
www.rundvee-msd-animal-health.nl/actie/klinische-mastitis
www.rundvee-msd-animal-health.nl
www.rundvee-msd-animal-health.nl/uiergezondheid-producten-finadyne-transdermaal
- Sipka, A. et al. 2013, Prednisolone and cefapirin act synergistically in resolving experimental Escherichia coli mastitis. J. Dairy Sci. 96:4406-4418.
- Yeiser, E. E. et al. 2012, The effects of experimentally induced Escherichia coli mastitis and flunixin megrlumine administration on activity measures, feed intake, and milk parameters, J. Dairy Sci. 95:4939-4949.