De Nederlandse melkaanvoer is in het kalenderjaar 2017 nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op een volume van 14,3 miljard kg. In december bleef de melkaanvoer op een stabiel niveau, na een kortstondige periode van groei in de maanden september tot en met november.
Sinds juni neemt de EU-melkaanvoer toe. De groei laat al een aantal maanden een sterke versnelling zien. Ook in november was dit het geval, het volume steeg met maar liefst ruim 6%. Alle belangrijke zuivellanden, met name in Noordwest Europa, realiseerden een stijging in november. Grootste absolute toename werd in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd.
Melkaanvoer internationaal
Ook buiten Europa is sprake van groei. In november nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivel exporterende landen Australië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de Verenigde Staten toe. Wel ligt het groeitempo in de VS sinds september op een lager niveau (+1%) dan in de eerste helft van 2017. Als gevolg van droogte nam de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland in december met bijna 3% af.
De boternotering bodemde in de eerste helft van januari uit, waarna weer wat herstel plaatsvond. Ook export is sinds kort prijstechnisch weer mogelijk, waardoor voor Europese boter een extra afzetkanaal beschikbaar is gekomen. De prijzen voor mager melkpoeder zijn al geruime tijd zwak. De notering is sinds oktober ruim onder het interventieprijsniveau geschoten. Nog altijd is er vanuit Brussel geen duidelijkheid gegeven over wat er met de huidige interventievoorraden zal gebeuren. Wel nam de Europese Landbouwraad eind januari het besluit om dit jaar alleen nog via tenders mager melkpoeder op te kopen. De notering van vol melkpoeder ging medio januari ook weer wat omhoog, wat een relatie had met de positieve resultaten van de laatste GDT veiling vanwege oplevende vraag en de aantrekkende vetprijzen.
Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder