In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt Wageningen University & Research in samenwerking met LTO Nederland en onderzoeksbureau Geelen Consultancy de positie van agrarische ondernemers in de keten.
Werken ondernemers samen? En zo ja: wat zijn dan de redenen hiervoor? Willen ondernemers misschien wel meer samenwerken maar worden ze eventueel geremd in een mogelijke samenwerking? De antwoorden op deze vragen kunnen helpen om de samenwerking tussen agrarisch ondernemers onderling en met hun afnemers te verbeteren. Op deze manier kan de positie van agrarische ondernemers in de keten verbeterd worden.
Verschillende sectoren
Het onderzoek vindt plaats in de verschillende sectoren van de land- en tuinbouw, namelijk de akkerbouw, (glas)groente- en fruit, melkveehouderij, varkenshouderij en pluimveehouderij. Op woensdag 14 maart ontvangen bijna 10.000 agrarische ondernemers een uitnodiging via de e-mail om mee te werken aan dit belangrijk onderzoek voor de agrarische sector. Het invullen van de online vragenlijst vraagt ongeveer acht minuten. Alle gegevens zullen anoniem worden verwerkt en zijn niet herleidbaar tot een individuele ondernemer.
Alle deelnemers aan het onderzoek ontvangen in mei of juni 2018, indien gewenst, het volledige rapport van de onderzoeksresultaten.
Wageningen University & Research en LTO Nederland hopen op een hoge respons.