Topartikelen over pensverzuring
Pensverzuring bij melkvee, wat is dat?
Pensverzuring, ook wel pensacidose genoemd, ontstaat wanneer het evenwicht in de pens van de koe verstoord raakt. Hierbij wordt de pH in de pens van de koe te laag. We spreken dan over een pH onder de 5.5. Dit heeft als gevolg dat de voor de koe noodzakelijke pensflora (bacteriën en protozoen) gedeeltelijk sterft of niet goed functioneert.
Vooral het rantsoen voor hoogproductief melkvee bevat veel snel verteerbare energie (krachtvoer). Dit zorgt ervoor dat zij een verhoogd risico lopen.
Hoe herken je pensverzuring?
Bij melkvee herken je het vaak doordat een koe minder kauwt, diarree heeft, slechte conditie, lage drogestofopname, een verlaging van het melkvetgehalte, onverteerde voerresten in de mest en klauwproblemen.
Voorkom dat het evenwicht in de pens verstoord raakt
Pensverzuring bij melkvee kan onder andere voorkomen worden door een rantsoen met voldoende structuur, voorkomen van broei in de kuil en zorgen voor een goed ontwikkelde pens.