Het lachgaspercentage in de urine van een koe in een kale wei blijkt hoger dan die van koeien in een begroeide wei. Ongezonde weiden blijken meer broeikasgassen te veroorzaken, meldt het NRC.
Colombiaanse onderzoekers hebben een doorbraak gehad in een onderzoek naar broeikaseffecten in de melkveesector. Uit het onderzoek is gebleken dat koeien die in een mooi volle begroeide wei staan minder lachgas in hun urine hebben dan koeien die op een karige kale wei staan te grazen.
Uitstoot melkveebedrijf
Dat koeien urine en vlaaien slecht zijn voor het milieu dat wisten we al. Maar uit Zuid-Amerikaans onderzoek blijkt dat koeien in een kale wei maar liest 73 procent meer lachgas per hectare uitstoten dan een koe op een gezond stuk grond. Waar een koe met een begroeide wei maar een uitstoot heeft van 1,91 kilo lachgas per hectare, komen de ongezond weiland grazers uit op 3,31 kilo lachgas per hectare.
Gezonde en ongezonde weiden
Een weide wordt bestempeld met ongezond als het meer dan 30% kale plekken bezit. Als je minder kale plekken hebt valt uw wei onder de categorie 'Gezond'.
Het onderzoek
Het onderzoek werd op 7 verschillende locaties in zuid-Amerika gehouden. Bij iedere locatie was er een gezonde weide (meer dan 70% gras) aanwezig en een ongezonde (minder dan 70% gras) aanwezig. Alle weides besprenkelde ze een maand lang eens in de paar dagen met koeien urine, om te kijken hoe het zou reageren met bepaalde stukken grond. Voor en na het onderzoek werd de N2O-emissie gemeten. Op de kale plekken was aanzienelijk meer N2O uitgestoten dan op de mooi begroeide plekken.
Maar waarom stoten kale weides meer lachgas uit dan grazige weides? Dat heeft met de bodemsamenstelling te maken. Het Wageningse onderzoek stelde al vast dat de N2O-emissie bij compacte bodems toeneemt. De Zuid-Amerikaanse onderzoekers koppelen die kennis nu specifiek aan weilanden met weinig begroeiing: door te intensieve betreding en overbegrazing raakt de bodem compact. Daardoor herstellen kaalgegraasde plekken zich lastiger, omdat plantenwortels niet zo makkelijk groeien in die compacte bodems, meldt NRC.
Bron: NRC, 29-01-2019