Maistelers op de zand- en lössgronden krijgen vanaf 2019 te maken met ingrijpende nieuwe regelgeving. Zij moeten hun vanggewas uiterlijk 1 oktober inzaaien, of anders kiezen voor onderzaai of een hoofdgewas met hoge N-opname na de maisoogst.
Wisselende resultaten met onderzaai
Een vanggewas kan gelijk met of net na maisinzaai of in het 4 tot 6-bladstadium van de mais gezaaid worden. Het voordeel is dat de mais dan indien nodig ook nog later dan 1 oktober geoogst mag worden. Het nadeel is dat de resultaten met onderzaai erg wisselend zijn: overwoekering, slechte opkomst en spuitschade zien we bij onderzaai regelmatig.
Bij onderzaai kan het gras en onkruid door een lastigere onkruidbestrijding maisopbrengst kosten
Vroeg vanggewas én hoge maisopbrengst
In onze maisveredeling werken we al sinds het legendarische ras LG 11 aan het ‘vervroegen’ van mais, mét verhoging van de voederwaarde-opbrengst. Met succes: ons nieuwe vroege ras LG 31.220 levert bijvoorbeeld 22,7 ton drogestof en 22.672 kVEM in de rassenproeven. Dat is meer dan menig middenvroeg ras!
Een (zeer) vroeg ras zaaien geeft bovendien meer oogstzekerheid, ook op de lichtere gronden:
- Minder kans op gemodder bij de maisoogst;
- In het voorjaar gelegenheid om eerst een snede gras te oogsten;
- In een nat voorjaar tijd om goede zaaiomstandigheden af te wachten;
- In het najaar meer gelegenheid om gras in te zaaien.
Vroeg zaaien om vroeg te oogsten?
Sommige telers denken hun oogstdatum te vervroegen door de mais vroeger te zaaien. Dit is echter niet de oplossing! Mais stemt zijn bloei af op de daglengte. Vroeg zaaien zorgt niet perse voor een vroege bloei en dus ook niet voor een vroege afrijping. Zaai de mais dus altijd bij een voldoende hoge bodemtemperatuur en wanneer je geen structuurschade toebrengt.
Mijn advies: met (zeer) vroege maisrassen van LG zaai je voor 1 oktober je vanggewas zonder in te leveren op maisopbrengst! Wil je meer weten of persoonlijk advies op maat? Kijk dan op www.ruwvoerforum.nl