Arnold van Dorp runt samen met zijn en ouders Henk en Rita, een uiterst modern en geautomatiseerd melkveebedrijf in het Zuid Hollandse Hazerswoude-Dorp.
Nieuwe stal: 2 vergelijkbare koppels toch verschil in productie
Arnold: “In het verleden waren er op ons bedrijf altijd wel punten te benoemen waaraan extra aandacht besteed moest worden, denk hierbij aan o.a. huisvesting, vruchtbaarheid en klauwen. Begin 2011 is onze nieuwe stal in gebruik genomen waardoor de situatie beduidend verbeterde.
Wij melken aan weerzijden van de voergang twee vergelijkbare koppels met een automatisch melksysteem. Gezien de onderbezetting in de stal werd er fors uitgebreid. Merkwaardig was dat er qua algehele indruk tussen beide koppels een duidelijk verschil ontstond. Ook de productie lag in de mindere groep lager.
Twintig koeien per mineraalblok:
Al met al genoeg reden voor mijn vader om een aantal likstenen aan te schaffen en hiermee serieus aan de slag te gaan, echter….. de opname van deze zoutstenen was extreem hoog. Frank Tiebie, verkoopadviseur bij Lely Consumables had mij al eens verteld over “unieke mineralenblokken” van Timac Agro. In overleg met Henk, besloten we om Frank uit te nodigen voor een nadere toelichting.
Volgens Frank en André Schieven van Timac Agro zijn deze mineralenblokken op basis van Calseagrit )* bedoeld als optimalisatie van de mineralenvoorziening voor het individuele dier en graadmeter op koppelniveau.
Per twintig dieren hebben wij een blok opgehangen en de opname werd exact bij gehouden, al gauw bleek er een enorm verschil te zijn in opname tussen de verschillende koppels. Door de mindere groep werd er veel meer van de mineralenblokken opgenomen, maar geleidelijk zagen we wel meer glans op de dieren komen en wat verder opviel is dat de koeien de tochtigheid veel beter lieten zien.
Rantsoen optimalisatie:
Na veel heen en weer gepraat raakten wij er van overtuigd, dat het onvoldoende mengen van de droge mineralen door het ruwvoer, alsook dezelfde volgorde van voeren het verschil in opname veroorzaakte. We zijn toen per koppel ruwvoer en mineralen gaan mengen zodat er in de mineralengift per groep zeker geen verschil meer zat.
Al vrij snel na deze aanpassing in het voerregime werd het verschil in opname tussen de twee groepen kleiner, voor ons het bewijs dat zelfregulatie door het individuele dier zeker zijn voordelen kent. Door de rantsoensamenstelling en de stijgende productie bleef de totale opname van de blokken aan de hoge kant”.
Gesterkt door bovengenoemde ervaring is Van Dorp samen met Timac Agro, het rantsoen verder gaan optimaliseren. De droge mineralen zijn vervangen door Lithamax SL, een mengsel welke is opgebouwd uit o.a. Calseagrit, Voedingsgist en een Complex van Essentiele oliën.
Hierover binnenkort meer….
)* Voor meer informatie over Calseagrit Biotech en de Calseabloc mineralenblokken klikt u hier voor de website van Timac Agro, of u belt met het volgende nummer Mob. 06-11395207