Hooibroei: een bekend probleem bij boeren die werken met hooibalen en hooiopslag. Elke agrariër richt zich op de kwaliteit van het hooi, dat meestal wordt gebruikt als voerproduct voor het vee. Hooibroei wordt door iedereen erkend als een reëel gevaar, maar tussen alle activiteiten op en rond het boerenerf is het toch vaak een ‘vergeten’ sluipmoordenaar.
Wat is hooibroei?
Hooibroei is een natuurlijk proces dat altijd optreedt wanneer (grote) hoeveelheden hooi worden gebundeld. Bij te hoge temperaturen veroorzaakt hooibroei ‘verassing’ in de hooistapel of zelfs brand. Verlies van het hooi is kostbaar en in ernstige gevallen kan door een uitslaande brand zelfs het hele boerenbedrijf worden getroffen. Brand- en waterschade aan schuren, machines en woonhuis hebben een grote impact. De financiële schade kan hoog oplopen.
Preventie
Interpolis werkt met meer dan 20 hooibroeicontroleurs, die constant ondersteunen bij de preventie van hooibroei. De controleurs zijn stuk voor stuk specialisten die jaarlijks bij meer dan 5000 melkveehouders kosteloos controles uitvoeren. In 2013 zijn bij 2626 van die controles temperaturen tot 40 graden geconstateerd. Bij 388 relaties was de temperatuur hoger dan 40 en in sommige gevallen zelfs meer dan 50 graden. In 20 gevallen moest het hooi uit elkaar worden gehaald ter voorkoming van brand.
Om de kans op hooibroei te verkleinen kunt u een aantal dingen doen. Goede ventilatie tijdens de opslag en het droog persen van de balen zijn daarbij belangrijke speerpunten. Voor een overzicht van alle preventietips; kijk op website van Interpolis.
Controles door collega’s uit de agrarische sector
Gerard van Amerongen is één van die gespecialiseerde controleurs. Jaarlijks bezoekt hij ruim 400 bedrijven ter voorkoming van hooibroei: “Ik merk vaak dat boeren opgelucht zijn als ik wegga”, aldus Gerard van Amerongen, “na mijn bezoek hebben ze extra zekerheid. Een collega-agrariër die hun taal spreekt en weet waar hij het over heeft. Dat geeft iedereen een prettig gevoel.”
Van Amerongen, net als de meeste controleurs zelf ook agrariër, is al van jongs af aan bekend met het begrip hooibroei: “Inmiddels doe ik deze controles al 30 jaar. Als ik ergens binnenkom ruik en zie ik vaak direct of er sprake is van (lichte) hooibroei. Met mijn meetstok peil ik vervolgens op strategische plaatsen de temperatuur. Als die boven de 40 graden is, kom ik terug voor een tweede controle. Vanaf ongeveer 70 graden is er acuut gevaar en adviseren wij de eigenaar om de hooistapel uit elkaar te trekken. Deze hoge temperaturen zijn meestal al te voorkomen door te zorgen voor een goede ventilatie in de opslagruimte en het niet te hoog stapelen van de balen”, zo adviseert Van Amerongen.
Samenvattend:
- Maai het gras als het droog is én baal uw hooi of stro zo droog mogelijk
- Zorg voor voldoende ventilatie, zowel tijdens het hooien, als in de opslagruimte
- Stapel niet te hoog, maximaal 3 balen op elkaar
- Controleer regelmatig de temperatuur en schakel bij twijfel uw hooibroeicontroleur in
Hulpmiddel
De bezoeken van controleurs als Gerard van Amerongen zijn een dankbaar hulpmiddel voor de melkveehouders. John de Hoon, sectormanager veehouderij van Interpolis Agro merkt dat relaties blij zijn met deze extra service: “Het zijn controles op een bekend probleem bij veehouderijen. De moderne technieken van het strakke persen van hooibalen zorgt voor een hoger risico, daarom is preventie nu nog belangrijker geworden..”
Bezoek de website van Interpolis voor meer informatie over onze hooibroeicontroles.