De familie Ramaker wint de Agroscoopbokaal Melkvee van ForFarmers Hendrix. Op basis van de gegevens uit het monitoringsprogramma Agroscoop realiseert de familie Ramaker de hoogste gemiddelde levensproductie van de afgevoerde koeien over de afgelopen drie jaar: 54.835 kg melk. ForFarmers Hendrix reikt de Agroscoopbokaal uit om melkveehouders te belonen voor hun streven naar ambitie, duurzaamheid of rendement. De levensproductie bij afvoer is een belangrijk duurzaamheidskengetal.
Levensproductie opnieuw gestegen
Afgelopen jaar is de levensproductie van afgevoerde dieren van klanten van ForFarmers Hendrix opnieuw toegenomen: deze is ten opzichte van 2012 gestegen met 421 kg per koe en bedraagt nu 31.359 kg melk (bron: Agroscoop). De levensproductie van afgevoerde dieren bij klanten van ForFarmers Hendrix is hiermee 608 kg hoger dan het landelijk gemiddelde. Een hogere levensproductie levert een financieel voordeel op doordat de opfokkosten per liter melk (afschrijving) lager zijn en doordat oudere koeien efficiënter zijn.
Duurzaamheid geeft rendement
Voor de familie Ramaker is de Agroscoopbokaal een beloning voor het streven naar een duurzame veestapel met rendement op de lange termijn. “We besteden veel aandacht aan zowel voeding, fokkerij als management”, antwoordt Johan Ramaker op de vraag wat het geheim achter zijn succes is. De Ramakers fokken op robuuste koeien met sterk beenwerk die veel ruwvoer kunnen verwerken. “De koeien moeten lang meegaan. Een duurzame veestapel is uiteindelijk ook goed voor de portemonnee”, aldus Ramaker.
Zorgvuldig voeren om potentie te benutten
De familie Ramaker hecht waarde aan een goede kwaliteit ruw en krachtvoer. Ze focussen op grasland en inkuilmanagement, dit uit zich in het kengetal meetmelk uit ruwvoer dat met 20 kg per koe per dag ver boven het gemiddelde ligt. Mede door de goede ruwvoerkwaliteit is het krachtvoerverbruik met 21 kg per 100 liter meetmelk zeer scherp. Ramaker: “Samen met melkveespecialist André Kleine Schaars zorgen we ervoor dat het rantsoen optimaal wordt samengesteld.”
Minder antibioticagebruik door opdrooggroep
De koeien krijgen ook in de transitieperiode veel aandacht en een speciaal rantsoen, afgestemd op hun behoefte. Voordat de koeien de droogstand ingaan, worden ze eerst een week op een strorantsoen gezet, in de zogenaamde ‘opdrooggroep’. Hierdoor wordt de melkgift voor het droogzetten sterk verlaagd, wat weer positief is voor de uiergezondheid.
Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een internetmodule van ForFarmers Hendrix waarmee melkveehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-melkveehouders mogelijk. Ook de specialist van ForFarmers Hendrix beschikt continu over deze cijfers, zodat hij bedrijven proactief en effectief kan begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers Hendrix de Agroscoopbokaal uit aan een melkveehouder die op een specifiek onderdeel uitzonderlijk heeft gepresteerd. Dit jaar is beoordeeld op ‘levensproductie’.
Bron: ForFarmers Hendrix BV