De Nederlandse Melkveehouders Vakbond streeft al jaren naar een economisch, sociaal en maatschappelijk duurzame melkveehouderij, waardoor voldoende zuivel van hoogwaardige kwaliteit met een redelijke prijs voor de consument wordt geproduceerd.
Daarin wordt de NMV nu gesteund door de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Volgens de FAO heeft een duurzaam voedingspatroon een lage milieudruk en draagt het bij aan de voedselzekerheid en aan een gezond leven voor huidige en toekomstige generaties. Janice Albert, Nutrition Officer bij de FAO, ziet daarbij een belangrijke rol voor zuivel. Melk en zuivel zijn rijk aan eiwit, vet, mineralen, vitaminen en koolhydraten. Melk en zuivelproducten kunnen van levensbelang zijn in een voedingspatroon waarin diversiteit ontbreekt.
Maar dat is het niet alleen. Melkveehouderij is enorm efficiënt door de hoge melkgift van koeien en het grote aandeel nevenstromen in hun rantsoen. Het is met andere woorden efficiënter om melk te drinken dan rechtstreeks de grondstoffen te consumeren die het rantsoen van een melkkoe uitmaken. Zo blijkt uit onderzoek. Dit was al bekend door onderzoek uit 1970, maar is nu bevestigd door recent onderzoek
Melkkoeien scoren als enige diersoort een energetische efficiëntie hoger dan één, n.l. 601 procent. Bij de andere diersoorten weegt de opbrengst aan energie in de dierlijke producten niet op tegen het eigen energieverbruik. Daardoor liggen de energetische efficiëntiegetallen voor deze diersoorten telkens lager dan 35 procent. Dat geeft aan dat de mens uit dierlijke producten als vlees en eieren maar maximum één derde van de energie kan halen in vergelijking met de energie die de mens zou kunnen halen uit de rechtstreekse consumptie van de veevoedergrondstoffen. Wie spaarzaam wil omspringen met natuurlijke hulpbronnen kan maar eter melk drinken.
Daarom pleit de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) al jaren voor het afschaffen van onzinnige regelgeving die gebaseerd is op het idee dat melkveehouderij milieuvervuilend zou zijn. Wetenschappelijke feiten moeten het vertrekpunt vormen bij beleidsontwikkeling. De NMV vindt dat maatregelen pas dan opgelegd kunnen worden wanneer ze door wetenschappelijk onderzoek zijn onderbouwd.
Meer informatie
NMV-secretariaat
De Brenk 1a
4031 JL Ingen
T.: 0344-655336
E.: info@nmv.nu
I.: www.nmv.nu