Door de lage melkprijs worden steeds meer koeien naar de slacht gebracht. Boeren krijgen minder geld voor melk. Daarom is het in veel gevallen gunstiger om de koe te slachten dan haar te melken. De afgelopen week bereikte het aantal geslachte runderen een hoogtepunt. Volgens de Rijksdienst van Ondernemend Nederland werden er vorige week 15.338 runderen geslacht, normaal ligt dat aantal rond de 10.000.
Rond de kerstperiode wordt er altijd meer geslacht, omdat mensen meer vlees eten tijdens de feestdagen. Maar de stijging is uitzonderlijk hoger dan in dezelfde periodes in eerdere jaren. In vergelijking met vorig jaar is het aantal geslachte koeien met ongeveer een derde toegenomen.
De melkprijs is de afgelopen maanden sterk gedaald. Dat komt onder andere door de Russische sancties. Branchevereniging LTO waarschuwt voor de gevolgen van de dalende melkprijs. "Helaas hebben de Nederlandse melkveehouders de afgelopen jaren slechts in beperkte mate kunnen profiteren van hoge zuivelprijzen op de wereldmarkt," zegt voorzitter LTO Melkveehouderij Kees Romijn.
Melkquotum
Het wegvallen van het melkquotum komt nog bovenop de dalende melkprijs. Dertig jaar lang bepaalde het quotum hoeveel melk boeren maximaal mochten produceren. Maar die beperking verdwijnt volgend jaar. En daar hebben boeren op voorgesorteerd door de veestapel flink uit te breiden. Nu de melkprijs daalt (afgelopen week van 35 cent naar 30 cent per kilo), werken veel boeren onder de kostprijs. Het wegvallen van het melkquotum, dit komende voorjaar, zal de situatie nog verder verergeren. "De melkprijs is de afgelopen maanden inderdaad fors gedaald. Dat houdt in dat de melkquotering die nog tot eind maart doorloopt geen garantie is voor een goede melkprijs. " zegt Romijn.