De KringloopWijzer is voor 2015 weer aangepast en verbeterd. Neventakken bij de melkveehouderij zoals akkerbouwgewassen en intensieve veehouderij kunnen nu ook ingevoerd worden. Daarnaast kunnen resultaten van voorgaande jaren ingelezen worden. Met deze veranderingen kunnen meer melkveehouders de KringloopWijzer gebruiken en zijn de analysemogelijkheden sterk verbeterd.
Neventakken naast melkveehouderij
Er zijn een flink aantal melkveebedrijven met neventakken. Deze bedrijven met een fosfaatoverschot over 2015 moeten de KringloopWijzer dus verplicht gaan gebruiken. Begin 2014 is er door het project KringloopWijzer in samenwerking met het LEI een analyse gemaakt. Hieruit blijkt dat ongeveer 60 procent van de melkveebedrijven naast melkvee een (beperkte) neventak hebben. Deze bedrijven houden andere dieren op hun bedrijf naast hun melkvee, of telen andere gewassen dan gras en maïs. De andere diersoorten kunnen globaal ingedeeld worden in drie groepen:
- Het ‘hobbymatig’ houden van schapen, geiten, paarden en/of pony’s.
- Een kleinschalige vleesvee- of schapentak.
- Een substantiële tweede tak in een andere diersoort zoals varkens, kippen, melkgeiten of vleeskalveren.
Op ruim een kwart van de melkveebedrijven komt meer dan 0,5 hectare andere gewassen dan snijmaïs en grasland voor. De meest voorkomende gewassen zijn granen, suikerbieten en aardappelen.
Invoeren tweede tak is nu mogelijk
Uit deze analyse bleek dat voor een breed gebruik van de KringloopWijzer binnen de melkveehouderij ook een beperkt aantal neventakken meegenomen moet kunnen worden in het programma. In 2014 heeft het project aan deze aanpassingen gewerkt, zodat de invoer van een aantal neventakken in de KringloopWijzer vanaf 2015 mogelijk is. Overigens zal voor een aantal neventakken (akkerbouw, vleesvarkens, zeugen, vleeskuikens, leghennen) alleen nog de benodigde invoer klaar zijn. Rekenen met deze neventakken (akkerbouw, varkens, pluimvee) kan vanaf februari. Extra invoer is dan niet meer nodig, als de actuele versie al gebruikt is. In februari verschijnt een update, zodat de gemaakte invoerset daar alleen maar ingeladen hoeft te worden voor een correcte berekening.
Foto: Bert Knot
Meer informatie
KringloopWijzer
W.: www.mijnkringloopwijzer.nl