In Frankrijk verlopen de laatste maanden van het melkquotumtijdperk stormachtig.
Zo’n 500 Normandische melkveehouders zijn naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat zuivelbedrijf Lactalis hen te weinig melkgeld heeft betaald in 2014, alleszins minder dan de zuivelmarkt zou rechtvaardigen. De rechtsprocedure voeren ze gezamenlijk via de producentenorganisatie en ze worden daarin gesteund door melkveehoudersbond FNPL. Die berekende eind vorig jaar dat een Franse melkveehouder op hetzelfde volume melk 8.000 euro minder heeft verdiend dan een Duitse collega. Precies dat bedrag willen de Franse boeren nu per bedrijf terugeisen van Lactalis, bekend van zijn kazen en één van de grootste zuivelverwerkers ter wereld. Het bedrijf reageert furieus.
Een 500-tal melkveehouders uit Normandië, samen goed voor 220 miljoen liter melk, hebben via hun producentenorganisatie een rechtszaak aangespannen tegen hun afnemer. De Franse wetgever heeft het pas recent mogelijk gemaakt dat producentenorganisaties naar de rechter stappen ten behoeve van hun leden. In het verleden moest elke landbouwer een eigen belang aantonen en in eigen naam zijn rechten afdwingen tegenover een afnemer. Lactalis krijgt het verwijt dat de melkprijs niet conform de afspraken werd bepaald zodat de boeren te weinig geld kregen voor hun melk. Gemiddeld zou een leverancier van Lactalis vorig jaar 8.000 euro misgelopen zijn.
Lactalis veroordeelt de actie en noemt het juridiseren van de onderlinge relaties geen oplossing voor de lage melkprijs die het bedrijf momenteel maar uit de markt kan halen. Lactalis pakt en passant de FNPL aan omdat die melkveehoudersbond zich solidair heeft verklaard met de boeren en zich als ‘private partij’ bij de rechtszaak heeft aangesloten. “Onverantwoord”, volgens Lactalis, omdat het de goede relaties tussen de partijen op de helling zet. De Franse minister van Landbouw probeert de brokken te lijmen en de dialoog te herstellen. Ook dat is niet naar de zin van Lactalis want het bedrijf vindt het vreemd dat de minister zich bemoeit met de onderlinge relaties.
De Fédération Nationale des Producteurs de Lait (FNPL) benadrukt dat Lactalis zich niet geviseerd mag voelen door de intrede van FNPL in het geschil. Het is namelijk de intentie van de belangenverdediger om elke producentenorganisatie van melkveehouders te ondersteunen die naar de rechter stapt tegen een afnemer. Bij FNPL vindt men namelijk dat bepaalde zuivelverwerkers de belangenverdediging ondermijnen door hun voeten te vegen aan interprofessionele afspraken en de melkprijs op een weinig transparante manier te bepalen.
Een woordvoerder laat in Les Echos de naam Bongrain vallen als het volgende doelwit. Ook Sodiaal, de grootste Franse zuivelcoöperatie met merken zoals Yoplait, krijgt een veeg uit de pan. “De bestuurders van de coöperatie zijn verkozen om de belangen van de leden te verdedigen. Als ze de belangen van de aangesloten melkveehouders negeren, zullen ze niet opnieuw verkozen worden”, klinkt het dreigend. In 2014 was de melkprijs van Sodiaal de laagste van alle zuivelfirma’s. Lactalis zou zijn prijs afgestemd hebben op de vergoeding die de coöperatie uitbetaalde.
Bron: Vilt
Foto: Chris Pelliccione