De huidige berekening van de Duitse melkproductiekosten laat zien dat in oktober 2019 slechts 78% van deze kosten werd gedekt. Volgens de kwartaalcijfers gepubliceerd door het Farm Economics and Rural Studies Office (BAL), bedroegen de productiekosten 43,71 ct / kg in oktober 2019, terwijl de boerderijmelkprijs slechts 34,23 ct / kg bedroeg. Producenten missen dus 9,48 ct / kg om hun kosten te dekken.
Ontwikkeling van de melkproductiekosten in Duitsland
Hier ziet u de ontwikkeling van de melkproductiekosten in Duitsland van 2009 tot oktober 2019.
Prijs-kostenverhouding (tekort)
De prijs-kostenverhouding illustreert in welke mate de melkprijzen de productiekosten dekken. In oktober 2019 haalden producenten slechts 78% van hun productiekosten terug van de melkprijs; het tekort was dus 22%.
Hier ziet u het kostentekort sinds 2009.
Milk Marker Index – MMI
De Milk Marker Index (MMI) geeft de ontwikkeling van de melkproductiekosten weer. In oktober 2019 bedroeg de MMI 106, dwz dat de productiekosten voor Duitse melkveehouders met 6% waren gestegen in vergelijking met het basisjaar 2015 (2015 = 100).
Hier ziet u de ontwikkeling van de Milk Marker Index in de loop van de tijd.
Nieuw: onderzoek naar de productiekosten van biologische melk
In november 2019 werd informatie over de productiekosten van melk in de biologische sector in Duitsland gepubliceerd (periode: 2011 tot het meest recente gesloten verkoopseizoen). U kunt de studie hier vinden (alleen beschikbaar in het Duits).
Onderzoek naar melkproductiekosten in zes belangrijke melkproducerende landen
Kostenberekeningen worden regelmatig uitgevoerd voor Duitsland, maar ook in vijf andere landen. Ze tonen ook duidelijk aan dat melkproducenten geen kostendekkende prijzen krijgen. De studie over melkproductiekosten in België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland in 2017 is hier beschikbaar. In een korte video zie je alle figuren in één oogopslag.
Een chronisch tekort tussen productiekosten en melkprijzen – wat is de oplossing?
De European Milk Board promoot een juridisch verankerd crisisinstrument om het chronische kostentekort tegen te gaan. Het Market Responsibility Program (MRP) observeert en reageert op marktsignalen door de productie op elkaar af te stemmen. Hier vindt u een korte beschrijving van het marktverantwoordelijkheidsprogramma van EMB.