Uit een recent marktonderzoek blijkt dat ruim 17% van de grotere melkveebedrijven een silo gebruikt voor vloeibaar voer. Van de ondernemers die nog geen silo gebruiken verwacht 2% deze dit jaar nog aan te schaffen. Het gebruik van vloeibaar voer is kosten technisch interessant, voorkomt sortering aan het voerhek en gaat broei in het voer tegen. In een rantsoen voor 120 melkkoeien scheelt het gebruik van vloeibaar voer zo’n 5000 euro op jaarbasis.
Dit onderzoek is uitgevoerd door Geelen Consultancy in opdracht van DuynieBeuker. In het onderzoek zijn 250 melkveehouders met een bedrijfsomvang groter dan 75 koeien geïnterviewd. In het onderzoek zijn 2 evenredige groepen gemaakt. Het aandeel silo’s op bedrijven met minder dan 105 melkkoeien is 6%. Van de bedrijven met meer dan 105 koeien heeft ruim 17% een silo voor vloeibaar voeren.
Wanneer er nog geen silo op het bedrijf aanwezig is verwachten met name de grotere bedrijven deze aan te schaffen. Concreet geeft 2% van deze ondernemers aan dat nog dit jaar te willen doen. Als reden voor aanschaf van een silo geven veel melkveehouders dat zij de silo willen gebruiken om in te spelen op de interessante producten op de (grondstoffen) markt. Naast het gebruik van silo’s, bunkers, sleufsilo’s of de slurf creëert de silo voor vloeibaar voer een extra opslagmogelijkheid. De keuzemogelijkheid in het rantsoen wordt naast eigen ruwvoervoorraden met name bepaald door de opslag capaciteiten op het bedrijf. Een optimale inrichting van opslagcapaciteiten geeft een melkveehouder de beste mogelijkheden om de zetmeel en eiwit aanvulling op het bedrijf te managen.
Bedrijven die voeren met een voermengwagen kunnen met vloeibaar voer het mengsel zo maken dat koeien niet meer sorteren aan het voerhek. De meeste vloeibare producten in het rantsoen zorgen ervoor dat broei wordt voorkomen. Daarnaast is smakelijkheid van veel vloeibare producten uitstekend, dit bevordert de voeropname, aldus Maik Stokman, productmanager rundvee bij DuynieBeuker. Het gebruik van een silo is vrij eenvoudig, sinds 2010 zijn er veel melkveebedrijven gestart en zijn er voldoende gebruikservaringen en tips. Een wormpomp is bijvoorbeeld breder inzetbaar dan een centrifugaalpomp. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan aanschaf goed te kijken naar het type pomp, roerwerk en de producten die een melkveehouder nu of in de toekomst wil gaan voeren.
Wilt u meer informatie over vloeibare producten voor rundvee? Kijk dan op onze website: www.duyniebeuker.nl/vloeibaarvoeren
DuynieBeuker is leverancier van vochtrijke diervoeders met 8 vestigingen in Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd in Alphen a/d Rijn (NL). DuynieBeuker is onderdeel van de Duynie Holding en heeft als zusterbedrijven: Novidon, vermarkten van aardappelzetmeel en zetmeelderivaten; Soltens, inkoopverantwoordelijk voor de groep en handel met industriële partners, AgriBioSource, actief in de vermarkting van biomassa als grondstof voor energie-opwekking en Crustell, ontwikkeling en afzet van biologische onkruidbestrijding en meststoffen.
Meer informatie
DuynieBeuker
Kortstreekterweg 57a
2407 AJ Alphen aan den Rijn
T.: +31 (0)172 460606
E.: info@duyniebeuker.nl
W.: www.duyniebeuker.nl