Over de afgelopen 5 jaar zijn de prijzen met gemiddeld 3% per jaar gestegen. De aankondiging van het afschaffen van het melkquotum per 2015, schaalvergroting en herstelde rendementen in de grondgebonden sectoren, zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. Door hogere rendementen ontstaat er meer ruimte voor nieuwe investeringen en dit werkt door in de grondprijs. ABN AMRO verwacht dat de stijging van de grondprijs zich niet op het huidige niveau zal blijven ontwikkelen.
Doordat de huidige grondprijzen het rendement negatief beinvloeden en daarmee de bedrijfsontwikkeling belemmert verwacht ABN AMRO dat de groei an de prijs zal afvlakken. Agrarische bedrijven gaan hun grondposities meer bepalen op basis van het gemaakte of verwachte rendement. Slechte opbrengstprijzen in de akkerbouw of melkveehouderij zullen ondernemers remmen in hun investeringsbeslissingen. Hierdoor zullen grondtransacties uitblijven, waardoor bij een gelijkblijvend aanbod de prijs zal dalen. Omgekeerd gebeurt hetzelfde als de opbrengstprijzen toenemen.
Op regionaal niveau zijn er grote verschillen in de ontwikkeling van de grondprijzen. Dit wordt veroorzaakt door factoren zoals bodemkwaliteit, bedrijfstypen, overheidsbeslissingen, bedrijfsdichtheid en de economische ontwikkeling. Tussen de vier regio's (Noord, Zuid, Oost en West) zitten prijsverschillen van wel 25% tussen de gemiddelde prijzen. Gemiddeld zijn de grondprijzen in de regio Noord lager dan in de rest van Nederland. Zo zorgen een ruime beschikbaarheid van grotere kavels bij een vrij constante vraag voor lagere prijzen dan gemiddeld. Bovendien is de hoeveelheid grasland, waarvoor doorgaans minder wordt betaald dan bouwland, naar verhouding groter. In de regio West is het minste areaal landbouwgrond beschikbaar. Doordat er ook minder bedrijven aanwezig zijn in deze regio heeft dit niet direct tot gevolg dat de prijzen op een hoger niveau liggen. In de regio Oost worden de gemiddelde grondprijzen fors omhoog getrokken door transacties in de IJsselmeerpolders. Gemiddelde prijzen liggen hier dan ook op het hoogste niveau. De hoogste grondprijzen zijn te vinden in Regio Zuid. Dit is mede het gevolg door toename in het aantal transacties en daling in aanbod.
Lees meer in de sectorupdate over Landbouwgrond op de website van ABN AMRO.
Foto: Martijn van de Streek