België is op Europees niveau sinds 2003 officieel vrij (minder dan 1 op 1000 bedrijven getroffen door de ziekte) van rundertuberculose. Toch worden elk jaar wel enkele haarden bij rundvee vastgesteld, net zoals in een groot aantal andere officieel tuberculosevrije landen.
Op 30 juli 2015 werd een haard bevestigd in de provincie Limburg nadat bij een rund van dit bedrijf in het slachthuis letsels van tuberculose werden vastgesteld. Op het besmette bedrijf werden direct 180 dieren getest. Omwille van het grote aantal besmette (63) en verdachte (58) dieren werden alle runderen op bevel afgeslacht. Het ganse bedrijf wordt gereinigd en ontsmet.
De 162 contactbedrijven in België (zij die in het verleden dieren hebben aangevoerd naar het besmette bedrijf of ontvangen hebben van dit bedrijf) werden onder bewaking geplaatst.
Resultaten onderzoeken 162 contactbedrijven op 21/08/2015 :
- 100 bedrijven hebben opnieuw het “tuberculose vrij” statuut , alle maatregelen werden opgeheven
- op 30 bedrijven moet een tweede tuberculinatie of een bacteriologisch onderzoek gebeuren
- het statuut “opgeschort” wordt hier vervangen door het statuut “verdacht”
- 32 bedrijven wachten nog op de definitieve en volledige resultaten en behouden dus voorlopig het statuut “opgeschort”
Maatregelen om de consument te beschermen :
- Wat het vlees betreft: elk karkas wordt in het slachthuis gekeurd en vlees dat het slachthuis verlaat is dus steeds goed voor consumptie.
- Wat de melk betreft: als het statuut van het bedrijf ‘verdacht’ is, wordt de zuivelfabriek hiervan in kennis gesteld door PCE en houder. Rechtstreekse verkoop aan consumenten is verboden en de zuivelfabriek mag alleen melk ophalen van dieren die negatief tuberculineerden. De melk moet gepasteuriseerd worden.
Meer informatie
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Kruidtuinlaan 55
B-1000 Brussel
T.: +32 (0)2 2118211
W.: www.favv-afsca.be