Ondanks de vele leverbotslakken in het voorjaar heeft de droogte in mei, juni en juli gezorgd dat er vooral in West-Nederland tot half november weinig leverbotproblemen worden verwacht. In een strook van midden Utrecht naar Noordoost-Groningen is in leverbotgebieden vanaf begin september een groter risico voor een leverbotbesmetting.
In het voorjaar van 2015 zijn er veel leverbotslakken gevonden. Echter in de maanden mei, juni en juli was het relatief droog. Na mei is het aantal slakken sterk gedaald tot een zeer laag niveau. Vooral in West-Nederland was het zeer droog gedurende de zomer. In augustus en september is de neerslag toegenomen. Tot nu toe heeft dit in het zuiden en uiterste noorden en in de leverbotgebieden in het westen van Nederland nog niet geresulteerd in een toename van het aantal leverbotslakken. Alleen in de strook van midden Utrecht naar Noordoost-Groningen wordt in leverbotgebieden vanaf eind augustus een toename van het aantal leverbotslakken waargenomen. In deze gebieden kan in september een infectie op het gras zijn afgezet.
Op bedrijven met verhoogde waterstand waar ook tijdens de droogte de percelen vochtig zijn gebleven moet men blijvend rekening houden met een leverbotbesmetting.
Behandeling schapen en rundvee
De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om op bedrijven waar vorig jaar een leverbotbesmetting heeft plaatsgevonden en in leverbotgebieden in de strook van midden Utrecht naar Noordoost-Groningen vanaf begin oktober te controleren of de schapen een infectie hebben opgelopen. Dit is mogelijk door middel van bloedonderzoek van minimaal vijf lammeren ouder dan 5 maanden. De werkgroep adviseert om alleen te behandelen als een diagnose is gesteld.
Voor rundvee is op dit moment een behandeling niet nodig. Om een leverbotbesmetting te voorkomen is het voor alle gevoelige diersoorten verstandig om de dieren te verweiden naar hooggelegen en goed ontwaterde percelen.
Voorkom resistentie
Om resistentie van de leverbot voor triclabendazol te voorkomen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend. In geval van resistentie is behandeling met andere leverbotmiddelen nodig en die moeten op een andere manier worden toegepast. Overleg met uw dierenarts over de te volgen strategie van behandelen.
Medio november zal de werkgroep de definitieve prognose uitbrengen.
Meer informatie
Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7
7418 EZ Deventer
T.: 0900 1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl