In België wordt er negatief gereageerd op het besluit van FrieslandCampina. Milcobel gaat per 1 februari 2016 de melk van 443 leverancier-melkveebedrijven afnemen. Naar eigen zeggen doen beide concerns dit om de betrokken melkveehouders continuïteit te kunnen bieden. Boerenbond heeft op de kwestie gereageerd. Men vindt het brutale en cynische agressie voor hun Vlaamse melkveehouders. Hieronder leest u de volledige reactie.
Totaal onverwacht kondigt FrieslandCampina een zware herstructurering aan in de Belgische melkaanvoer waardoor de leveringsovereenkomst met 450 melkveehouders wordt opgezegd. Een brutale en cynische agressie voor de helft van hun Vlaamse melkleveranciers die, net nu de zuivelmarkt in een zware crisis zit, op straat worden gezet en op zoek moeten naar een andere afnemer voor hun melk. Amper 2 jaar geleden deed de Nederlandse zuivelreus een gelijkaardige herstructurering in het oosten van het land.
Het is duidelijk dat FrieslandCampina hier een loopje neemt met de vertrouwensrelatie met zijn leveranciers. Melkveehouders worden als quantité négligable behandeld door de grootste zuivelcoöperatie van Nederland. Een aanfluiting van “ethisch verantwoord ondernemerschap en duurzaam ondernemen”. In plaats van koeien in de wei wordt het met FrieslandCampina melkveehouders op straat. De beslissing is des te cynischer én nog meer onbegrijpelijk wetende dat in overleg met FrieslandCampina net voor de zomer de producentenorganisatie Dairycam opgericht werd, zogezegd om een duurzame relatie op langere termijn uit te bouwen met zijn Vlaamse leveranciers. Door een aantal melkveehouders werd de voorbije jaren heel veel tijd en energie geïnvesteerd in het oprichten van deze producentenorganisatie. Vandaag gooit het Nederlandse zuivelbedrijf dit in de prullenmand. Al wie hiervoor zijn nek uitstak wordt nu brutaal in zijn hemd gezet.
Boerenbond eist in naam van de getroffen leden grondige tekst en uitleg van het bedrijf. Alleen een levensnoodzakelijke en zeer dringende reden voor het betrokken zuivelbedrijf zou een dergelijke herstructureringsbeslissing kunnen verantwoorden. Boerenbond betwijfelt sterk dat dit hier het geval is. Net nu melkveehouders alle moeite hebben om de crisis te overleven, moeten ze noodgedwongen op zoek naar andere afnemers, waarbij er in de regio weinig alternatieven voor handen zijn. Voor Boerenbond is dit onaanvaardbaar.
Duurzame relaties met toeleveranciers duren voor FrieslandCampina blijkbaar net zo lang als het hen commercieel uitkomt. Toont FrieslandCampina hiermee zijn ware aard? De resterende 450 leveranciers zijn alvast gewaarschuwd.
Boerenbond beraadt zich, samen met de andere landbouworganisaties en de producentenorganisatie over verdere stappen in dit dossier.
Bron: Persbericht Boerenbond.