Een volwassen melkkoe op een Vlaams melkveebedrijf staat gemiddeld 7,6 dagen per jaar of 2,1 dagen per 100 dagen onder de behandeling van antibiotica. Het antibioticagebruik varieert erg sterk tussen de bedrijven. Meer dan 60% van de antibiotica werd ingezet voor preventie en het onder controle krijgen van mastitis.
Dat zijn de belangrijkste conclusies van een vierjarig onderzoek van het M-Team van de Universiteit Gent. Zo valt te lezen in een nieuwsbrief. Het onderzoek is uitgevoerd op 57 Vlaamse melkveebedrijven en werd gefinancieerd door Boerenbond, Integrale Kwaliteitszorg Melk, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie en Melkcontrolecentrum Vlaanderen.
Laag- en hoogverbruikers
Op een kwart van de bedrijven met het laagste gebruik stond elk dier minder dan 5,2 dagen per jaar onder antibiotica. Voor het kwart van de bedrijven met het hoogste gebruik was dat meer dan 9,5 dagen per jaar. Sommige bedrijven blijken overwegend producten te gebruiken die kritisch zijn voor de volksgezondheid, terwijl er ook bedrijven zijn waar dit soort middelen niet of nauwelijks worden ingezet.
Meer dan 60% van het antibioticagebruik werd ingezet voor de preventie en behandeling van mastitis waarvan 35% als droogzetter. Op de bedrijven met het hoogste verbruik werden de meeste antibiotica ingezet als uiertubes en injecties voor de behandeling van mastitis en als langwerkend antibioticum om andere aandoeningen te behandelen. Bij de bedrijven met het laagste verbruik werden de meeste antibiotica ingezet als droogzetter.
Als melkveehouder kunt u uw verbruik berekenen via de Meetlat Antibioticum.
Bron: Nieuwsbrief M-Team Universiteit Gent