Uit een vierjarige proef met acht rode-klaverrassen in Noord-Brabant blijkt dat het hoogst producerende ras in een gras-klavermengsel 10% méér opbrengt dan het laagst producerende ras. Het kiezen van het juiste ras is dus belangrijk. De belangstelling onder veehouders voor gras-klavermengsels met rode klaver groeit, vanwege het eiwitgehalte, de stikstofbinding, en het productiepotentieel op de lange termijn.
Persistentie rode klaver nieuw criterium voor veehouder
De persistentie, dus de productie van rode klaver in latere jaren, wordt een belangrijk criterium om een ras op te kiezen. Als een veehouder namelijk overgaat tot gras-klaverteelt, wil hij niet alleen het eerste, maar ook in de daarop volgende jaren een productief gewas. Uit de vierjarige proef in Noord-Brabant van het Louis Bolk Instituut met acht rode-klaverrassen blijkt dat het hoogst producerende ras, Larus, in die vier jaar 10% méér gras-klaver opbrengt dan het laagst producerende ras.
"Mattenklee" types presteren beter
Ook binnen de types rode klaver is er verschil. De zogenoemde "Mattenklee" types presteren over vier jaar beter dan de "Ackerklee" types. Dat uit zich in een hogere persistentie, een hoger aandeel klaver in het derde en vierde jaar, en een hoger eiwitgehalte van het gras-klavermengsel.
Over het project Rode Klaver 2.0
Het project Rode Klaver 2.0 is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut in de periode 2012-2015, en gefinancierd door Zuivel.nl en Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant. De uitgebreide resultaten van deze proef staan beschreven in de nieuwste editie van het vakblad V-focus en worden binnenkort ook vermeld op de website www.klaverklimaat.nl.
Over het Louis Bolk Instituut
Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van Economische Zaken, provincies, waterschappen, natuurbeherende organisaties en het bedrijfsleven. Opdrachtgevers waarderen onze integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid en ons vermogen om praktische kennis en adviezen te bieden die leiden tot een duurzame en gezonde groei van mens, dier, plant en bodem. Download ook de brochure 'Rode klaver voor maaiweides' (Louis Bolk Instituut, 2015).
Bron: Louis Bolk Instituut