Eind december heeft Friesland Campina in een brief aan de leden een maatregel aangekondigd om de melkleveringen te stabiliseren. Melkveehouders die hun productie niet laten stijgen ontvangen een extra vergoeding van 2,00 euro per 100 kilo melk. Friesland Campina claimt dat deze maatregel nodig is om te voorkomen dat er onvoldoende verwerkingscapaciteit ontstaat. Na het afschaffen van de melkquotering is de aanvoer van boerderijmelk sterker gestegen dan verwacht. Maar niets is wat het lijkt.
Want, de boer, wat schiet die hiermee op? Sinds de afschaffing van de melkquotering is de melkproductie gestegen, maar de melkprijs juist gedaald. Meer produceren dan de vraag drukt immers de prijs. Het inkomen van melkveehouders komt steeds verder onder druk te staan. De toekomst van veel familiebedrijven in de landbouw staat op het spel.
Een verdere daling van de melkprijs kan alleen worden voorkomen door een verlaging van het aanbod. Op de Europese markt moet dit in Europees verband worden geregeld. Individuele melkveehouders moeten immers aan hun financiële verplichtingen voldoen en kunnen er, zonder vergoeding, niet voor kiezen om minder melk aan te bieden. De marktinstrumenten waarover de Europese Landbouwcommissie beschikt zijn echter onvoldoende om een oplossing te bieden aan de huidige crisis. Met het Markt Verantwoordings Programma (MVP) heeft de European Milk Boad (EMB) een crisisinstrument ontwikkeld dat uitgaat van een beloning voor melkveehouders die vrijwillig minder leveren zodat voorraden slinken en de melkprijs zich herstelt.
Nu is het de hoogste tijd dat de politici in Den Haag en Brussel gaan inzien dat er te veel melk op de markt is. En dat dit nu al desastreuze gevolgen heeft voor gezinsbedrijven op het Europese platteland.
De NMV zal hen daarop blijven wijzen. U ook? Wordt dan nu lid van de NMV
Voor meer informatie; www.nmv.nu
De Nederlandse melkveehouderij verdient het!