90% van de aanvragers van uitbetaling van betalingsrechten had op 31 januari 2016 een betaling ontvangen. Dit is in lijn met de doelstelling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Een deel van deze aanvragers heeft het totale bedrag in 1 keer ontvangen. De rest heeft óf een voorschotbetaling gehad (vóór 1 december 2015) óf een eerste betaling (een deel van het totale bedrag).
Definitieve beschikking
Aanvragers die een voorschotbetaling of een eerste betaling hebben gehad, ontvangen na afronding van alle controles de definitieve beschikking met daarin het totale bedrag. Alle aanvragers krijgen uiterlijk 30 juni de betaling. Dus ook de 10% van de aanvragers die op 31 januari nog geen betaling hadden ontvangen.
Achtergronden latere betaling
Er zijn verschillende redenen waarom nog niet alle aanvragers een (volledig) bedrag hebben ontvangen. In het algemeen geldt dat de verplichte controles van de aanvraag nog niet zijn afgerond. Veel voorkomende situaties zijn:
- Er is sprake van private overeenkomsten, waarbij nog aanvullende controles nodig zijn.
- Bij aanvragen voor betalingsrechten uit de Nationale reserve die zijn afgewezen, moet worden beoordeeld of er betalingsrechten op basis van referentiegegevens kunnen worden toegekend.
- Er zijn aanvullende controles nodig op de voorwaarde voor blokkerende zeggenschap bij jonge landbouwers (extra betaling en Nationale reserve).
- De resultaten van de controles op de vergroeningseisen die in het najaar zijn uitgevoerd, moeten nog worden beoordeeld en verwerkt. Daarom kan de vergroeningsbetaling voor akkerbouwers niet eerder starten dan februari.
- De uitbetaling van de graasdierpremie start op 1 april.
Daarnaast zijn er situaties die elk jaar leiden tot een latere uitbetaling:
- Er is sprake van een zware overtreding van de randvoorwaarden die kan leiden tot een hoge korting.
- Er zijn percelen opgegeven die (deels) niet aangemerkt kunnen worden als landbouwgrond of te groot zijn opgegeven. Ook hier zijn aanvullende controles nodig.
Eerste jaar nieuw GLB
Dit het eerste jaar van het nieuwe GLB 2015-2020. Voor het eerst moeten de betalingsrechten worden vastgesteld en de (controle van) de uitbetaling is complexer geworden. Het aantal aanvragers dat te maken krijgt met een latere betaling is dan ook hoger dan vorige jaren.
Bron: RVO.nl