Wereldwijd erkent 66 procent van de melkveehouders mastitis als een van de belangrijkste gevolgen van de verminderende weerstand rond afkalven. Maar op de vraag waar hun prioriteiten liggen bij het gezond houden van hun koppel, noemen melkveehouders nauwelijks het versterken van de weerstand rond afkalven. Dit blijkt uit een wereldwijde studie onder 1.200 melkveehouders uitgevoerd door Elanco Animal Health.
Verminderde weerstand aanleiding transitieziektes
Het onderzoek laat zien dat melkveehouders bekend zijn met de weerstandsdip rond afkalven, maar niet weten welke transitieziektes hiervan het gevolg zijn. De verminderde weerstand ligt met name aan de basis van infectieziektes aan de uier en baarmoeder. Zo houden mastitis, baarmoederontsteking en opgehouden nageboortes direct verband met deze weerstandsdip, terwijl dit niet het geval is bij ketose, longontsteking en melkziekte. Melkveehouders associëren deze ziektes echter wel vaak met een verminderde weerstand, zo blijkt uit het onderzoek.
Weerstandsdip niet beperkt tot risicokoeien
Uit Nederlands onderzoek uit 2015 komt naar voren dat 95% van de veehouders weet dat een goede weerstand beschermt tegen ziektes. Slechts 60% weet dat de weerstandsdip rond afkalven niet alleen geldt voor hoogrisicodieren of zieke koeien, maar voor alle koeien rond afkalven. “Hoewel melkveehouders steeds beter bekend zijn met de gevolgen van de weerstandsdip rond afkalven, staat het aanpakken van de dip nog niet bovenaan hun prioriteitenlijstje”, stelt Angelique Rijpert, dierenarts bij Elanco.
Pak weerstandsdip aan voor beter bedrijfsresultaat
Rijpert ziet het aanpakken van de weerstandsdip rond afkalven als een kans voor melkveehouders. “Veel voorkomende ziektes als baarmoederontsteking, opgehouden nageboortes en mastitis zijn het gevolg van de weerstandsdip rond afkalven. Door de dip aan te pakken, voorkom je deze opstartproblemen en verhoog je het welzijn en de productie.”
Sturen op weerstand
Rijpert ziet vier pijlers voor het sturen op weerstand: “Stem ten eerste het rantsoen af op de behoeftes van de koe. Vrije toegang tot drinkwater, kwalitatief voer en toevoegen van supplementen als selenium en vitamine E ondersteunen de weerstand. Daarnaast kan goed bedrijfsmanagement stress voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een rustige afkalfstal en kijk kritisch naar bijvoorbeeld koppeldichtheid, ligbedkwaliteit en toegang tot voer en water. Denk ook aan preventieve behandelingen en controles. Regelmatig klauwbekappen, voetbaden, hygiëne-maatregelen en mastitisbestrijding houden de infectiedruk laag. Tenslotte kunt u in overleg met uw dierenarts preventieve geneesmiddelen inzetten. Een voorbeeld hiervan is de preventieve behandeling van hoogrisicokoeien voor ketose. Door via deze preventiemaatregelen te sturen op een betere weerstand rond afkalven, gaat de weerstand omhoog en het aantal transitieziektes omlaag.”
Bron: Persbericht Elanco Animal Health