Uit een proef op twintig percelen grasland op klei blijkt dat oud grasland significant beter scoort dan jong grasland als het gaat om de kwaliteit van de bodem: organischstofgehalte, bodemchemie, bodemstructuur en waterhuishouding. Deze aspecten vertalen zich in een hoger stikstofleverend vermogen voor grasproductie en betere milieuprestaties zoals watervasthoudend vermogen, waterinfiltratie en ook het vastleggen van CO2. Eerherstel dus voor grasland dat al meer dan twintig jaar ligt. Het project Goud van oud grasland is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, Hogeschool Van Hall Larenstein en Projecten LTO Noord.
Oud grasland doet niet onder voor jong
In de proef zijn twintig percelen op tien melkveebedrijven in Friesland en Groningen met elkaar vergeleken. Tien percelen jong grasland (jonger dan tien jaar) zijn vergeleken met tien percelen oud grasland (ouder dan twintig jaar). In de proef zijn bodemkwaliteit, grasproductie, milieuprestaties en bovengrondse plus ondergrondse biodiversiteit uitgebreid gemeten. Wat betreft parameters voor bodemkwaliteit blijkt oud grasland beter te scoren dan jong. Dit vertaalt zich in een hogere stikstofopbrengst bij 0 kg N bemesting en een vergelijkbare grasopbrengst bij 300 kg N per ha. Door een hoger organischstofgehalte en een betere bodemstructuur presteert oud grasland goed in waterregulerende functies. Wat betreft ondergrondse en bovengrondse biodiversiteit bleek weinig verschil. Wel zijn wormen onder oud grasland zwaarder dan die onder jong grasland: interessant als voedsel voor weidevogels .
Eerherstel voor oud grasland
“Oud grasland heeft dus bepaald niet afgedaan,” concludeert onderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut. “Het presteert op een aantal factoren even goed als jong grasland en op een aantal zelfs beter. Dat is bemoedigend nieuws, met name nu het gebruik van meststoffen steeds meer gelimiteerd is. Door op oud grasland in te zetten, profiteert de veehouder van betere bodemkwaliteit en betere ecosysteemdiensten, zonder in te leveren op grasproductie.” De tabel met prestaties is als bijlage toegevoegd.
Presentatie op themadag Bodem
Resultaten van deze proef staan beschreven in de brochure “Goud van Oud Grasland”, en worden op 15 maart gepresenteerd op de themabijeenkomst Bodem onder grasland van Hogeschool Van Hall Larenstein door docent en onderzoekster Goaitske Iepema. Onderzoeker Nick van Eekeren geeft tijdens de bijeenkomst praktische handreikingen voor het behoud van productief oud grasland.
Over het project Goud van oud grasland
In het project Goud van Oud Grasland (2013-2015) is gekeken naar het "goud" van oud grasland in biodiversiteit en andere maatschappelijke diensten en het langjarig effect van bemesting op bodemkwaliteit en productie. Daarnaast is onderzocht welke factoren oud grasland productief houden en hoe agrarisch ondernemers hierop kunnen sturen. Het project is uitgevoerd door Projecten LTO Noord, Hogeschool van Hall Larenstein en het Louis Bolk Instituut.
Bron: Louis Bolk Instituut