Ondernemen in een tijd van een lage melkprijs kan interessant zijn wanneer er focus is op de variabele kosten. De variabele kosten zijn, in tegenstelling tot de vaste kosten, op korte termijn te beïnvloeden. Agrifirm Feed geeft een aantal mogelijkheden om te helpen.
Income Over Feed Cost
In de USA, met zijn altijd sterk schommelende voer- en melkprijzen, wordt veel gewerkt volgens het principe van I.O.F.C. ofwel ‘Income Over Feed Cost’. De Amerikaanse voedingskundige en bedrijfseconoom Greg Bethard past deze methode al vele jaren toe als adviseur op grote melkveebedrijven in de USA.
Het begrip ‘Income Over Feed Cost’ draait volledig om het gegeven of de variabele kosten (waarvan de voerkosten veruit de grootste zijn) voor het produceren van (extra) kg melk op een bedrijf onder de opbrengstprijs per kg melk blijven, zolang dit het geval is blijft het interessant om meer melk per koe/koeplaats/arbeidskracht/bedrijf te produceren!
Variabele kosten
Op heel veel melkveebedrijven in Nederland is de ‘kritieke melkopbrengstprijs’ bekend. Dit zijn de totale kosten per kg melk, een goede uitsplitsing naar en inzicht in vaste en variabele kosten ontbreekt meestal.De variabele kosten per kg melk liggen op elk Nederlands melkveebedrijf tussen de €0,20 en €0,25 (bij volledige aankoop van ruwvoer, krachtvoer, veekosten en volledige afvoer van mest). Op bedrijven met een ruime ruwvoerpositie en /of plaatsingsruimte voor mest is dit beduidend lager!
Top 10 Keys
Om deze extra kg melk onder de variabele kostprijs te kunnen produceren moet alles kloppen. De volgende ‘Top 10 Keys’ van Greg Berthard sluiten hier perfect op aan:
- Benut de capaciteit van je stal 100%, maar géén overbezetting.
- Melk gezonde, verse koeien.
- Minimaliseer vervangingspercentage.
- Realiseer kwaliteitsmelk met goede gehalten.
- Maximaliseer Income Over Feed Cost per dag en per koe.
- Zorg voor topkwaliteit grasland en gewonnen ruwvoeders.
- Koeien en jongvee op tijd drachtig.
- Voer kostenbesparingen slim uit, zodat ze geen opbrengstdervingen veroorzaken.
- Ga elke dag voor 100%, beheers de arbeidskosten, werk efficiënt.
- Minimaliseer verliezen en verspilling (impact van 10% voerverliezen).
Bron: Agrifirm Feed