De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) onderhandelen over een vrijhandelsverdrag (TTIP). De precieze inhoud van de vrijhandelsverdragen is onbekend. Echter, binnen het verdrag mag geen eisen worden gesteld aan de wijze van productie van importproducten. Slechts de voedselveiligheid wordt in beperkte mate erkend. CETA, de Canadese variant van TTIP staat ook ter discussie. Milieudefensie gaat de strijd aan tegen TTIP en heeft een coalitie gevormd met diverse belangenorganisaties uit de sector.
De coalitie bestaat uit bestaat uit de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Varkenshouderij, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, de Dutch Dairymen Board, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Vereniging voor Biologisch-dynamische Landbouw en Voeding, Platform Aarde Boer Consument, FNV sector Agrarisch Groen en Milieudefensie.
Voorafgaand aan het Algemeen Overleg Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op dinsdag 26 april zullen de boerenorganisaties een manifest aanbieden aan de leden van de Tweede Kamer. Dit zal plaats vinden om 13.30 uur op het Plein in Den Haag. De NMV roept zoveel mogelijk melkveehouders op om daarbij aanwezig te zijn. U kunt zich hiervoor aanmelden door een berichtje te sturen aan info@nmv.nu.
De gezamenlijke strijdpunten van de coalitie zijn:
- Geen ‘race to the bottom’. De VS kent lagere standaarden voor milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn en lagere lonen en minder bescherming van de arbeiders. Dit zal volgens Milieudefensie leiden tot massale import van producten die goedkoper zijn.
- Eerlijke prijs voor eerlijke producten. Oneerlijke concurrentie zal optreden door lagere productiekosten in Amerika. Aan opheffen van de importheffingen valt niet te onderkomen en daarnaast zal een tariefvrije importquote voor Amerikaanse producten ingesteld worden.
- Gezondheid eerst. De Europese voorzorgsprincipe bepaalt dat bestrijdingsmiddelen alleen toegestaan zijn wanneer bewezen is dat ze veilig zijn. De Amerikanen redeneren andersom namelijk “Ja, mits”.
- Stop TTIP en CETA. “Door het afschaffen van importtarieven en het toelaten van producten met lagere standaarden, vormen TTIP en CETA een aanval op onze landbouw, op onze standaarden en op onze gezondheid. Daarom zeggen we tegen onze politieke volksvertegenwoordigers: Verwerp CETA en stop met TTIP!”
Zowel Amerikaanse als Europese onderzoeken tonen aan dat de Europese landbouw en veehouderij forse nadelen gaat ondervinden van TTIP: meer import, minder productie en lagere prijzen.
28 mei is de Nationale actiedag tegen TTIP, CETA en ISDS.
Nederland is één van de weinig landen waar het mogelijk is om een referendum over TTIP en CETA af te dwingen. Als 300.000 Nederlanders hiervoor tekenen, dan is de regering verplicht om een referendum uit te schrijven. Teken die petitie op: www.ttip-referendum.nl.
Bron: Milieudefensie