Recent werd er een besmetting met het schmallenbergvirus bevestigd op een rundveebedrijf in de provincie Namen. Het gaat om het eerste geval in België sinds 2011.
De verworpen foetus vertoonde de typische letsels van een besmetting met het schmallenbergvirus, zoals misvorming van de ledematen en een waterhoofd (torticollis, brachyspina, artrogrypose en hydrocefalie). Eind februari was er ook al een geval van schmallenberg in het Groothertogdom Luxemburg, op ongeveer 10 kilometer van de Belgische grens.
Wanneer u te maken krijgt met een verwerping van een kalf of lam is het belangrijk alert te zijn, zeker indien u letsels ziet die kenmerkend zijn voor deze aandoening. Vergeet ook niet om stalen binnen te sturen voor verder onderzoek binnen het abortusprotocol.
Schmallenbergvirus
Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat behoort tot de groep van de orthobunyavirussen. Het werd eind november 2011 in Duitsland voor het eerst geïsoleerd uit bloedstalen van runderen met koorts, milkdrop en stijve gang. De eerste positieve gevallen werden vastgesteld in het dorp Schmallenberg in Noord Rijnland-Westfalen.
De orthobunyavirussen veroorzaken meestal geen tot milde klinische symptomen, maar bij drachtige dieren kunnen ze – afhankelijk van het tijdstip van infectie – abortus of ernstige congenitale misvormingen veroorzaken. Het Schmallenbergvirus is echter ontdekt nadat in de periode augustus – oktober 2011 in Nederland, Duitsland en België bij volwassen rundvee onverklaarbare symptomen van koorts, milkdrop, neusvloei en diarree werden vastgesteld. In een latere fase werd het uiteindelijk gelinkt aan ernstige aangeboren misvormingen bij lammeren en ondertussen ook bij kalveren. Ook geiten kunnen aangetast worden, maar deze zijn vermoedelijk minder gevoelig in vergelijking met schapen en runderen. Voor zover gekend zijn andere dieren ongevoelig voor het Schmallenbergvirus en het virus zou bovendien geen enkel gevaar inhouden voor de volksgezondheid.
Bron: Diergezondheidszorg Vlaanderen