Zestien maanden na de start van het nationaal BVD-bestrijdingsprogramma heeft 83,3% van alle runderen in Vlaanderen een IPI-vrij statuut. Dat betekent dat ze geen drager zijn van het BVD-virus.
Binnen het programma zijn er tot nu toe ook ruim 4000 BVD-dragers opgespoord. Het advies om deze dragers af te voeren – de enige efficiënte manier om BVD te bestrijden – wordt goed opgevolgd.
Het BVD-bestrijdingsprogramma onderzoekt elk nieuwgeboren kalf via een oorweefselstaal dat genomen wordt bij de plaatsing van een BVD-oormerk. Het analyseresultaat van dit staal bepaalt het statuut dat wordt toegekend aan het kalf en eventueel aan de moeder. Een belangrijk doel van het BVD-programma is om zo snel mogelijk alle BVD-dragers op te sporen en uit te sluiten voor de handel.
Sinds de start van het programma op 1 januari 2015 zijn er 4.265 IPI-statuten (BVD-dragers) toegekend verdeeld over 1.626 bedrijven in Vlaanderen; dit is 11,2% van de Vlaamse bedrijven. 90% van deze dieren werd afgevoerd zodat vandaag nog slechts 462 IPI-dieren in leven zijn.
Bron: Diergezondheidsdienst Vlaanderen