Vanmorgen heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken het nieuw gebouwde innovatiecentrum voor de melkveehouderij in Leeuwarden geopend. Onder toeziend oog van meer dan 400 vertegenwoordigers uit de zuivelsector verrichte hij de opening. Daarmee bevestigde hij de unieke mix van onderzoek, onderwijs en innovatie op één locatie.
De nieuw gebouwde Dairy Campus wil doorgroeien tot het nationale centrum voor de melkveehouderij voor innovatie, onderzoek en educatie. Alle toekomstige werkzaamheden zijn gericht op de ontwikkeling van een duurzame zuivelketen. Het is daarmee uniek in de wereld.
Onderzoek, onderwijs en innovatie
Dairy Campus voert onderzoeks- en innovatieprojecten uit met onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research en bedrijven. Daarnaast doen een aantal PhD-studenten via Campus Fryslân – middels steun van de provincie Fryslân – bij Dairy Campus hun promotieonderzoek. Dairy Campus heeft lectoren in dienst bij Van Hall Larenstein voor praktijkonderzoek. Momenteel zijn er zo’n 30 projecten in uitvoering, maar dat is pas het begin.
Dairy Campus is ook de plaats waar Dairy Training Centre, Van Hall Larenstein en Nordwin College praktijkonderwijs verzorgen. Dairy Campus ontvangt jaarlijks vele duizenden bezoekers en cursisten uit binnen- en buitenland die kennis komen nemen van de nieuwste ontwikkelingen in de Nederlandse melkveehouderij. Leeuwarden en Fryslân vormen een uniek gebied als het gaat om het werken aan een duurzame zuiveltechnologie, als onderdeel van een doorlopende zuivelleerlijn Dairy Chain Friesland.
Open dagen
De officiële opening is onderdeel van drie open dagen, waarin iedereen met interesse in de moderne melkveehouderij op eigen gelegenheid het melkveehouderijcomplex kan verkennen. Op donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei van 9.30-15.30 uur zijn diverse activiteiten gepland. Meer dan 40 bedrijven uit de zuivelsector presenteren zich met hun producten en diensten. Wageningen UR verzorgt kennisloketten over 11 actuele vraagstukken voor de melkveehouderij. De zaterdag is omgedoopt tot familiedag met leuke doe-activiteiten voor kinderen en daarmee geschikt voor het hele gezin. Om 15.30 uur sluit het terrein, want dan is het weer tijd om de koeien te melken. Kijk op www.openingdairycampus.nl voor alle informatie.
Brede samenwerking
Dairy Campus is een samenwerking van Wageningen UR Livestock Research, Hogeschool Van Hall Larenstein, Nordwin College, Dairy Training Centre, LTO Nederland, FrieslandCampina, gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Rijksuniversiteit Groningen / Campus Fryslân.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken:“ Nederland zal zich in de toekomst meer moeten onderscheiden in de zuivelwereld, nu ook opkomende landen gaan produceren. Onze sterke punten zijn de relatieve kleinschaligheid waarin we produceren, veelal met gezinsbedrijven, en we zijn ongelofelijk productief. Voor de toekomst betekent dit dat we innovatief moeten blijven produceren, en dat we onze kennis en innovaties moeten zien te verkopen in het buitenland. Daarin blijft de samenwerking tussen de 4 O’s van groot belang: overheid, onderzoek, onderwijs en ondernemers. Dat is onze kracht nu en in de toekomst. In die samenwerking moet het borrelen en bruisen, om te blijven vernieuwen. Hier op Dairy Campus is de basis gelegd.”
Martin Scholten, voorzitter van de stuurgroep van Dairy Campus en algemeen directeur Animal Sciences Group van Wageningen UR: “Bij Dairy Campus hebben we alles onder één dak. Dat is uniek in de wereld. Om voor te blijven lopen moet je blijven vernieuwen. Dat kunnen we op Dairy Campus uitproberen. Daar is de nieuwbouw ook op ingericht. Koeien produceren bij ons geen melk maar kennis.”
Kees de Koning, manager Dairy Campus: ”Met de realisatie van Dairy Campus wordt over een periode van 10 jaar 40 miljoen euro geïnvesteerd. De bedrijfsvoering van het centrum is ‘lean and mean’. De exploitatie van het complex is gebaseerd op projectfinanciering. Vanuit het innovatiefonds Dairy Campus is jaarlijks 1 miljoen beschikbaar als bijdrage in innovatieprojecten. Het educatieprogramma kent financiering voor drie lectoren en twee nieuwe opleidingen. De gemeente Leeuwarden en de Provincie Fryslân en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) brengen totaal 20 miljoen in uit het Ruimtelijk Economisch Programma (REP). De overige middelen komen van de andere partners en private partijen.”
Bron: Wageningen UR