Eind mei 2016 hebben staatssecretaris Van Dam (ministerie EZ) en minister Schippers (ministerie VWS) een brandbrief ontvangen die is ondertekend door maar liefst 46 brancheorganisaties uit de agri & food sectoren. De brancheorganisaties hebben gezamenlijk laten weten dat de kosten en de werkwijze van de NVWA buitensporig en disproportioneel is. Dit alles zorgt in Nederland voor een negatief ondernemingsklimaat, verstoring van het consumentenvertrouwen en ongelijk Europees speelveld.
Per 1 mei 2016 is de regeling NVWA tarieven aangepast, met als gevolg dat op vele gebieden van de NVWA-dienstverlening voor de agri & food sectoren er, evenals de afgelopen jaren, een aanzienlijke kostenstijging is doorgevoerd. Zo zijn sinds 1 mei 2016 de toezicht kosten voor bedrijven in diverse sectoren met ruim 10% gestegen. De agri & food sectoren geven in de brief aan niet tegen het kostendekkend doorberekenen van de werkzaamheden van de competente autoriteit te zijn, voor zover dit gevraagde dienstverlening en service betreft. Echter, hier moet wel op een redelijke en transparante manier mee omgegaan worden. In diverse omringende Europese lidstaten nemen de overheden, in tegenstelling tot Nederland, een deel van de (export)keuringskosten en controlekosten voor haar rekening. Dit ondermijnt de concurrentiepositie voor Nederlandse bedrijven enorm.
Naast de enorme kosten van de NVWA ervaren de agri & food sectoren de laatste tijd een NVWA die wetgeving strikter dan noodzakelijk interpreteert. Hierdoor wordt, in tegenstelling tot overige lidstaten, de ruimte onnodig beperkt. Het gevolg is dat Nederlandse bedrijven het relatief moeilijk hebben om producten te ontwikkelen, te produceren en te exporteren. De gevolgen zijn onnodige recalls, vernietiging van producten (voedselverspilling) en andere kosten in de keten. Ook dit zorgt ervoor dat Nederlandse bedrijven niet onder gelijke voorwaarden kunnen concurreren met bedrijven uit omliggende landen.
In de brandbrief over de NVWA vragen de agri & food sectoren om met hen in gesprek te gaan over hoe de NVWA risicogerichter, efficiënter en tegen lagere tarieven kan gaan werken. Om dit te bewerkstelligen is het noodzakelijk dat een kerntakendiscussie komt over waar, en op welke wijze, de NVWA bij bedrijven zou moeten keuren en handhaven en hoe dit bekostigd moet worden. Indien hier binnenkort geen verdere actie op wordt ondernomen vrezen de agri & food sectoren dat zij haar innovatieve en vooruitstrevende karakter niet kunnen behouden en uitbouwen.
Bron: Nepluvi