De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) heeft het rapport 'Het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren in 2015' gepubliceerd. Uit het rapport blijkt dat ten opzichte van 2014 het gebruik van antibiotica in de rundveesector met 2.2% is gedaald. In de kalversector is het gebruik van antibiotica juist toegenomen met 4,3%.
Het SDa constateert dat er nog bedrijven zijn, die geen verandering in gebruik laten zien. De bedrijven in het actiegebied (rood) en signaleringsgebied (oranje) zullen aangezet moeten worden tot extra inspanningen om het gebruik te verlagen. Meer nadruk op het reduceren van het gebruik op deze bedrijven is nodig omdat juist op deze bedrijven een verhoogd risico bestaat op resistentievorming en vervolgens verspreiding van resistente bacteriën.
Het is echter veelal onduidelijk welke factoren van invloed zijn op het hoge antibioticumgebruik op bedrijven in het oranje en rode gebied. Door onderzoek naar deze factoren moet meer inzicht verkregen worden in het vermijdbaar en onvermijdbaar antibioticumgebruik op deze bedrijven. Door de verbeterplannen van deze bedrijven vervolgens specifiek te richten op deze factoren, zal verdere reductie in gebruik kunnen worden gerealiseerd.
Antibioticumgebruik sinds 2009 sterk verminderd
Sinds 2009 is het gebruik sterk verlaagd en de spreiding in het gebruik sterk verminderd. Een beweging naar meer verantwoord en meer uniform gebruik tekent zich af. Dit vraagt om aanpassing van de benchmarkwaardensystematiek. Daar waar uit de analyse blijkt dat er zich een laag, uniform verantwoord antibioticumgebruik in een sector aftekent, kan overgegaan worden tot één, mogelijk definitieve, benchmarkwaarde. Voor deze (deel)sectoren geldt dat het gebruik teruggebracht is naar een niveau dat inherent is aan het houden van dieren. Het expertpanel van de SDa constateert hiermee dat nulgebruik (geen gebruik) voor de Nederlandse dierhouderij niet het eindpunt zou moeten zijn. Daar waar het gebruik nog niet uniform is, zal onderzoek naar de factoren die het gebruik beïnvloeden nodig zijn. De resultaten van dit onderzoek zullen mede als onderbouwing dienen voor de wijze waarop de benchmarkwaarden vanaf 2017, maar uiterlijk 2018, worden aangepast.
Het volledige rapport is te lezen op de website van de Autoriteit Diergeneesmiddelen.